Novice

Ženske v politiki: rezultat dolgih prizadevanj

Ženske v politiki: rezultat dolgih prizadevanj

Nenehno je treba uresničevati troje: dopolniti mehanizme tam, kjer so še neustrezni (delež žensk simptomatično redko preseže ciljne vrednosti, ki so večinoma 40 odstotkov), najti in na izvoljiva mesta postaviti kakovostne kandidatke, ki jih je veliko, le da jih strankarski in drugi vratarji niso ravno pripravljeni iskati. Zagotoviti jim je treba resno podporo v procesu kandidiranja. In nikdar odnehati ali začeti verjeti v nekakšen avtomatski »družbeni napredek«, ker je padec nazaj mogoč, in to zelo hitro.

Delež žensk na položajih v politiki in javnem življenju je v Sloveniji na več področjih nad evropskim povprečjem, ponekod pa precej pod njim. Prav vse države na celini čaka še veliko dela, da bodo dosegle postavljene cilje enakosti spolov, opozarjajo v Svetu Evrope. Dr. Vlasta Jalušič je raziskovalka na Mirovnem inštitutu, ki se že več let ukvarja s proučevanjem vključenosti žensk v politiko.”

Pogovor z Vlasto Jalušič, ki se že več let ukvarja s proučevanjem žensk v politiki, objavljen v časniku Delo, si lahko preberete tukaj.