Novice

17. december – mednarodni dan boja proti nasilju nad seksualnimi delavkami_ci

17. december – mednarodni dan boja proti nasilju nad seksualnimi delavkami_ci

Danes je mednarodni dan boja proti nasilju nad seksualnimi delavkami_ci, ki ga obeležujemo 17. decembra vsako leto z namenom ozaveščanja in informiranja o nasilju in kršitvah človekovih pravic seksualnih delavk_cev. Ta dan opozarja tudi na potrebo po odpravi stigmatizacije, diskriminacije in prohibicijske zakonodaje, ki v veliki meri prispeva k nasilju nad seksualnimi delavkami_ci.

Na Mirovnem inštitutu smo konec leta 2020 pričeli z izvajanjem projekta »Poklicna tveganja v seksualnem delu na presečiščih političnega okvirja in družbene stigme (ORIS)«, ki skozi inkluzivni metodološki in teoretični okvir, v ospredje postavlja glasove in interese seksualnih delavk_cev in poti njihovega opolnomočenja – povečanja moči, avtonomije in človekovih pravic – skozi oblikovanje in izvajanje politik.

V okviru projekta je bil zaključen sistematični pregled študij o seksualnem delu v Sloveniji, ki skozi analizo in povzetke 45 študij, izvedenih med leti 1990 in 2020, ponuja vpogled v poklicna tveganja, stigmo in politike na področju seksualnega dela v Sloveniji. Rezultati sistematičnega pregleda predstavljajo izhodišče za kvantitativno raziskavo o poklicnih tveganjih v seksualnem delu, ki bo opravljena v naslednji fazi projekta.

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad seksualnimi delavkami_ci smo na podlagi izsledkov sistematičnega pregleda pripravili ključna priporočila raziskovalk_cev glede politik, ki bi izboljšale položaj seksualnih delavk_cev in zmanjševale poklicna tveganja, kot sta nasilje in stigmatizacija.

priporocila 5