Novice

3. marec – mednarodni dan pravic seksualnih delavk in delavcev

3. marec – mednarodni dan pravic seksualnih delavk in delavcev

SwanDanes je mednarodni dan pravic seksualnih delavk in delavcev, ki ga obeležujemo 3. marca vsako leto. Namen dneva je ozaveščanje in informiranje o kršitvah pravic, ki jih pri svojem delu doživljajo seksualne delavke in delavci.

Uveljavitev mednarodnega dne sega v leto 2001, ko se je na festivalu v Indiji, kljub nasprotovanjem različnih prohibicionističnih skupin in številnim poskusom preprečitve njegove izvedbe, zbralo 25 tisoč seksualnih delavk in delavcev. Od takrat ta dan po vsem svetu praznujejo iniciative seksualnih delavk in delavcev ter organizacije, ki se borijo za pravice na področju seksualnega dela.

V počastitev tega dne je mreža SWAN (Sex Workers’ Rights Advocacy Network) izdala priročnik za aktiviste na področju pravic v seksualnem delu, ki vsebuje priporočila, kako se soočati z različnimi miti glede seksualnega dela in najpogostejšimi vprašanji predstavnikov medijev. S priročnikom si med drugim prizadevajo za odpravo senzacionalistične medijske obravnave seksualnega dela in preusmerjanje pozornosti na teme, povezane z varnostjo in zdravjem seksualnih delavk in delavcev.