Iniciative skupnostnih kuhinj kot oblike kolektivne skrbi
22. 10. 2025 | Politika
V reviji Urban Planning je izšel članek »Cooking, Caring, and Commoning: Grassroots Community Kitchens Across Five European Cities« o kolektivnih kuharskih iniciativah v Firencah, Københavnu, Ljubljani, Berlinu in Bernu. Članek, ki ga podpisuje Sandi Abram – soavtorstvo Franz Bernhardt, Natascha Flückiger, Joana Lilli Hofstetter in Mouna Maaroufi – raziskuje, kako se kuharske iniciative v času večplastnih urbanih kriz kažejo kot oblike upora proti aktualnim razmeram v urbanem prostoru, ki ga zaznamujejo izrinjanje, odsotnost skrbi, prekarizacija in individualizacija.
Prek kuhanja in obedovanja se obravnavane iniciative bojujejo zoper navedene procese, saj krepijo občutek skupnosti in kolektivne moči. Kuhanje in prehranjevanje tako presežeta zasebno sfero reproduktivnega dela ter postaneta temelja za skupnostno udejstvovanje, ki omogoča uvid v radikalne oblike kolektivne skrbi in v avtonomne družbene infrastrukture. Obravnavane iniciative obenem delujejo v raznolikih kontekstih (od javnega parka, skvota, stanovanjskega projekta do begunskega in socialnega centra) zato jih ni mogoče preprosto opredeliti kot zasebne ali javne. Nasprotno, v specifičnih družbeno-prostorskih okoljih naslavljajo različna vprašanja ter odgovarjajo na raznolike individualne in kolektivne potrebe. Skrb za ljudi in prostore zato konceptualiziramo kot »direktno skrb za urbani prostor«. Čeprav se iniciative soočajo z zunanjimi družbeno-političnimi izzivi in notranjimi napetostmi, ostaja njihova eksperimentalna narava bistvenega pomena, saj omogoča zamišljanje prihodnosti, utemeljene na kolektivnih razmerjih in skupnostnih infrastrukturah skrbi.
Članek je nastal kot rezultat projekta EscEuro, https://europefrombelow.net/.
Vabljene_i k branju: https://www.cogitatiopress.com/urbanplanning/article/view/10145.