Ali smo vključujoča družba?

Ali smo vključujoča družba?

Pred 30 leti je vojna na ozemlju nekdanje skupne domovine Jugoslavije mnoge ljudi pregnala z njihovih domov in mnogi so zatočišče (začasno ali stalno) našli tudi v Sloveniji. To je bila prva tovrstna izkušnja sprejema večjega števila begunk_cev pri nas. Od takrat so se zvrstile številne vojne po svetu, večinoma od nas dovolj oddaljene, da večini niso vzbujale občutka, da nas zadevajo. Tudi število oseb, ki so v Sloveniji do danes dobile mednarodno zaščito, je majhno – le okrog 1000. Nedavno pa se je vojna začela v Ukrajini, ki jo od Slovenije loči le ena država, in se je k nam zopet zateklo nekoliko večje število ljudi. Nekateri se bodo vrnili domov, takoj ko bo to mogoče, nekateri bodo šli v druge države, nekateri pa bodo v Sloveniji ostali. Slovenija predstavlja nov dom – začasni ali stalni – tudi za ostale priseljenke_ce, ne glede na njihove razloge za selitev, naj je to delo, šolanje, združitev z družino ali kaj drugega. Zato je eno ključnih vprašanj, ali smo vključujoča družba?

Vabimo na dogodek, na katerem bomo naslovili tri osrednje sklope vprašanj o integraciji:

  1. Kaj je integracija in kako jo razumemo? Kakšne možnosti za (uspešno) integracijo zagotavlja država begunkam_cem? Kateri so največji izzivi in ovire, ki otežujejo integracijo? Kako se integracije begunk_cev loteva Švedska, ena najbolje ocenjenih EU držav na tem področju, ki pa se v zadnjem času sprašuje, kaj je vendarle šlo narobe?
  2. Zakaj se nam zdi, da je integracija begunk_cev oziroma priseljenk_cev v Sloveniji še vedno nekaj novega? Katere dobre prakse so bile prisotne že v 90-ih, pa smo morda povsem pozabili na njih ali pa za njih nikoli nismo niti slišali? Katere prakse na področju integracije bi kot dobre izpostavili danes?
  3. Kako Slovenijo in slovensko družbo doživljajo priseljenke, ki so prišle iz različnih držav, iz različnih razlogov, v različnih obdobjih, in imajo v Sloveniji različne pravne statuse? Kakšne so njihove osebne izkušnje in kaj jim je – kljub vsem razlikam – skupno?

Dogodek organiziramo v okviru projektov Nacionalni mehanizem za evalvacijo integracije (National Integration Evaluation Mechanism – NIEM) in v zadnjem panelu Glasovi migrantk (Voices of Immigrant Women – VIW) in je namenjen vsem, ki delujejo na področju integracije, tako v državnih institucijah kot tudi nevladnih organizacijah ali neformalnih skupinah. Prav tako pa je namenjen tudi raziskovalkam_cem, študentkam_om, predavateljicam_em in drugi strokovni javnosti ter novinarkam_jem.

Zaradi lažje organizacije in priprave pogostitve vas prosimo, da svojo prisotnost sporočite najkasneje do 20. 5. 2022 na iza.thaler@mirovni-institut.si ali na 01 234 77 20. Udeleženkam_cem, ki niso iz Ljubljane, lahko povrnemo potne stroške, a prosimo, da to omenite ob prijavi.