Novice

Boris Dežulović – dobitnik Evropske novinarske nagrade 2013

Boris Dežulović – dobitnik Evropske novinarske nagrade 2013

eupreesprize.jpgBoris Dežulović, novinar iz Hrvaške, kolumnist več tiskanih in spletnih medijev v državah nekdanje Jugoslavije, tudi ljubljanskega Dnevnika, je danes v Londonu prejel Evropsko novinarsko nagrado za leto 2013.
Evropsko novinarsko nagrado je leta 2012 ustanovilo sedem fundacij medijskih hiš v Evropi, med drugimi tudi Fundacija Guardian, z namenom počastitve vrhunskih dosežkov v novinarstvu v Evropi. Sodelujejo lahko novinarji iz 42 evropskih držav.

Louis Leeson - European Press Prize 2013 - For Web-7.jpg
Foto: Louis Leeson

Nagrajence vsako leto izbira žirija, sestavljena iz urednikov uglednih evropskih medijev, kot so Reuters, Le Monde, El Pais in drugi. Za nagrado za leto 2013 je bilo nominirano več kot 400 novinarjev. Nagrado podeljujejo v štirih kategorijah, Dežulović pa je izbran za najboljšega v kategoriji kolumnistov.
Borisa Dežulovića je za nagrado nominiral Mirovni inštitut (formalno Brankica Petković, urednica Medijske preže), kot primer njegovega izjemnega novinarskega opusa v letu 2013 smo predložili kolumno »Vukovar: spomenik mrtvem mestu v naravni velikosti«, objavljeno 19. novembra 2013 v zagrebškem tedniku Globus. Kolumno je v angleški jezik prevedla Olga Vuković.

Louis Leeson - European Press Prize 2013 - For Web-3.jpg
Foto: Louis Leeson