(DNEVNIK) Iztok Šori: Podganje dirke

(DNEVNIK) Iztok Šori: Podganje dirke

Avtor: Ciril Horjak

Avtor: Ciril Horjak

Iztok Šori, sociolog in direktor Mirovnega inštituta, je za časopis Večer napisal dnevnik.

“Kaj bi si mislili o najemodajalcu, ki vam bi prav na dan razglasitve epidemije koronovirusa in novih omejitev gibanja sporočil, da zapustite prostore, v katerih delujete že desetletja, in si poiščete nove? Točno to se je Mirovnemu inštitutu in sedemnajstim drugim organizacijam, ki delujemo na Metelkovi 6 v Ljubljani, zgodilo v ponedeljek. Ministrstvo za kulturo je brez predhodnih napovedi pričelo postopke za našo izselitev, s čimer bi na en mah uničili osnovno infrastrukturo vrhunskim organizacijam, ki delujejo na področju kulture, raziskovanja in zagovorništva.

Ne sodite nas po fasadi; da gre za vrhunske delavce in delavke, kaže nepregledna množica knjig, filmov, revij, razstav, konferenc, festivalov, gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav, intermedijskih projektov in raziskav, ki so nastali na tem naslovu, ter številne nagrade in priznanja. O tem priča tudi uspešno pridobivanje sredstev na javnih razpisih v konkurenci najboljših nevladnih organizacij, univerz, inštitutov in drugih institucij iz Slovenije in tujine.

Živimo v času, ko novice prehitevajo dogodke. Še preden smo kuverte ministrstva sploh odprli, je nekdo že spravil informacijo v javnost. Novinarke in novinarji so zahtevali izjave takoj, nam pa sploh še ni uspelo predelati, kaj se dogaja. Izklapljali smo telefone, da bi se lahko v miru pripravili na javni odziv in preučili svoje pravne možnosti. Znašli smo se sredi medijske podganje dirke – neskončnemu, nesmiselnemu in uničujočemu teku za novicami, predvsem škandali, v katerem moraš sodelovati, če želiš, da bo tvoj glas vsaj slišan v javnosti. Jutri bo prepozno. Pripravljam odziv za mednarodno javnost in komaj čakam, da bo večer in bom vsaj za nekaj ur zapustil to dirko, ki traja že ves teden.”

Dnevnik si v celoti lahko preberete tukaj.