Migracije in politična odgovornost

Forum14. oktober 2019, 17:00 | Atrij ZRC SAZU, Ljubljana

Vabljeni na Forum Mirovnega inštituta: Migracije in politična odgovornost, ki bo v Atriju ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana, v ponedeljek, 14. 10. 2019 ob 17:00.

Politične razprave o migracijah se vse bolj oddaljujejo od dejanskih problemov, s katerimi se soočajo prebivalstvo in države Evropske unije ter migranti in migrantke. Politično odgovornost nadomeščajo populizem, sebičnost in pravila prostega trga.

Migracije so postale pomembno propagandno sredstvo desničarskih populističnih politikov in političark, ki skušajo z zastraševanjem prebivalstva pred migranti in migrantkami pridobiti politične točke in ustvariti ozračje za nedemokratične spremembe sistema. Večina ostalih strank sledi ideji, da predstavljajo migracije varnostno grožnjo in se osredotoča predvsem na varovanje meje. Posledica takšne politike je spreminjanje meje v vojaško utrdbo, skozi katero tisti s pravim potnim listom udobno potujejo, drugi pa pred njo umirajo. Zaradi ustvarjanja barier in umetnih konfliktov so ljudje vedno bolj odtujeni in reducirani na člane skupin, ki se domnevno ogrožajo in spopadajo za vire. Ker so kritični glasovi odrinjeni na obrobje, je videti, kot da alternative ne obstajajo, kot da odgovorne politike, solidarnost in medčloveško sodelovanje niso možni. Pa je res tako?

Na forumu Mirovnega inštituta bomo premišljali, kako na področju migracij uveljaviti politično odgovornost, preseči politike zastraševanja ter zagotoviti spoštovanje pravic migrantov in migrantk ter beguncev in begunk. Kakšne dogovore ponujajo aktivistke in raziskovalke – je med njimi utopija odprtih mej še živa? Kako na izzive migracij odgovarja nedavno sprejeta vladna migracijska strategija in kakšne so dobre prakse in politike integracije v Sloveniji in Evropi? Predstavili bomo tudi položaj migrantk in migrantov v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem ter kako jih obravnavajo slovenski državni organi. Vljudno vabljeni!

Razpravljale bodo:

Katarina Bervar Sternad (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij), dr. Vlasta Jalušič (Mirovni inštitut), dr. Marina Lukšič Hacin (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti), Biserka Simčič (Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov), Iza Thaler (InfoKolpa)

Moderator: dr. Iztok Šori (Mirovni inštitut)