Sophijin simpozij: Omizje ‘Nevidno delo’

Simpozij10. maj 2022, 18:00 | Zoom

Naslovnica knjige Mezdno delo, Maja Breznik, Založba Sophia, 2021.

Naslovnica knjige Mezdno delo, Maja Breznik, Založba Sophia, 2021.

V sklopu SOPHIJINEGA SIMPOZIJA, majskega cikla javnih pogovorov, vabimo na prvo prireditev – okroglo mizo MEZDNO DELO. Omizje bo v torek, 10. maja, ob 18. uri, v Konferenčni dvorani Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana (vhod z Muzejske ploščadi Metelkova).

Sodelujejo: pravnica Ana Jakopič, politolog Sašo Furlan, sociolog Marko Kržan, filozof Boštjan Nedoh ter sociologinja Maja Breznik, avtorica knjige Mezdno delo: Kritika teorij prekarnosti.

Je treba koncept mezdnega dela dostojno pokopati ali pa čaka na novo odkritje? Nekateri teoretiki so prepričani, da ne ustreza več modernim produkcijskim odnosom ali da je zgolj razkošje razvitih držav. Tako so zadnja desetletja prišle v ospredje teorije prekarnosti. Te so naredile pomemben spoznavni obrat glede na menedžerske ideologije fleksibilnosti. Njihov dosežek je bil, da so zamenjale zorni kot menedžmenta z zornim kotom delavstva. Vendar, ker so se dolgo borile v ideološkem polju nasprotnika, so prepojene z lažnim radikalizmom in moralizmom. Avtorica knjige si je zadala nalogo, da »prečeše« teorije ameriškega empiricizma, italijanskega operaizma, latinskoameriške teorije odvisnosti in svetovne zgodovine dela. Namen kritičnega branja je, da zato, ker so tudi akademiki nagnjeni k sanjarjenju, loči »znanstveno fantastiko« (kot pravi italijanska teoretičarka Maria Turchetto) od znanstvenega raziskovanja. Rezultat, do katerega nas tako branje pripelje, je izluščenje temeljnih konceptov: razredna sestava, soizkoriščanje, presežno izkoriščanje in nesvobodno mezdno delo. Ti skupaj, pravi avtorica, pomagajo pojasniti glavno protislovje sedanjosti: da se lahko svoboda kapitalistov, ki temelji na sposobnosti akumuliranja kapitala, ohranja samo še z nesvobodo tistih, ki ustvarjajo vrednost. Gostje pogovora bodo komentirali in aktualizirali štiri temeljne koncepte v knjigi.

FB_Sophijin simpozij_MEZDNO-DELO_ORANZNA2

Organizator: Založba Sophia v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, ob podpori Javne agencije za knjigo.