Predstavitev Poročila skupine za spremljanje nestrpnosti 05

Predstavitev knjige25. februar 2007, 11:00 | IDC Sveta Evrope, Ljubljana

Mirovni inštitut vas v sodelovaju z Informacijsko dokumentacijskim centrom Sveta Evrope vljudno vabi na predstavitev nove, pete številke Poročila skupine za spremljanje nestrpnosti in pogovor na naslovno temo tokratnega poročila: ločitev cerkve in države.

Predstavitev Poročila, ki prinaša analize aktualnih pojavov nestrpnosti in sovražnega govora v Sloveniji v zadnjem letu in pol, bo v četrtek, 25. januarja 2007, ob 11. uri v Informacijsko-dokumentacijskem centru Sveta Evrope, Rimska 16 v Ljubljani.
Na pogovoru o ločitvi cerkve in države bodo sodelovali:
  • Aleš Črnič, Fakulteta za družbene vede,
  • Marko Kerševan, Filozofska fakulteta,
  • Srečo Dragoš, Fakulteta za socialno delo,
  • Peter Kovačič Peršin, Revija 2000,
  • Ciril Oberstar, podiplomski študent filozofije.
Okroglo mizo bo povezoval Dušan Rebolj, član uredniškega odbora Poročila skupine za spremljanje nestrpnosti.
V razpravi se bomo osredotočili na razmerji med državo in verskimi skupnostmi ter religioznim in sekularnim. Konkretneje se bomo posvetili problematiki zakona o verski svobodi ter dogodkom v zvezi z objavo Mohamedovih karikatur na Danskem. O kakšni ločitvi države in verskih skupnosti govorimo v luči dejstva, da Šturmova različica zakona o verski svobodi slednjim apriorno pripisuje splošno koristnost ter nalaga državi spoštovanje do njihove identitete? Simptom česa je opravičilo predsednika države muslimanom zaradi žaljenja verskih čustev, v katerem pa jih je obenem ožigosal za »druge, drugačne«? Sta tako problematika zakona o verski svobodi kot javno ogorčenje glede zasmehovanja religioznih simbolov pokazatelja neke globlje religioznosti slovenskega javnega prostora? Kaj bi to pomenilo za samopodobo deklarativno sekularne demokratične republike?
Več o prejšnjih številkah Poročila skupine za spremljanje nestrpnosti si lahko ogledate tu: http://www2.mirovni-institut.si/nestrpnost/