S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?

Forum2. junij 2015, 18:00 | Gornjesavski muzej Jesenice

zagovor-logo-smallVljudno vabljeni na javni forum na temo sovražnega govora, ki ga Mirovni inštitut organizira v sodelovanju z Društvom UP Jesenice, Zavodom Abraham in Slovensko filantropijo!

Jesenice so bile pred nekaj meseci na preizkušnji ustvarjanja razkola v skupnosti, ki ga hočejo s širjenjem nestrpnosti različni akterji uporabiti za svoje cilje. Ne glede na to, ali gre za cilje pridobivanja in mobilizacije podpore na volitvah, ali za cilje medijev, da s senzacionalizmom pridobijo občinstvo, sovražni govor in nestrpnost imata lahko uničujoče posledice za skupnost in družbo v celoti. Kdo in kako naj prepreči in kaznuje širjenje nestrpnosti in sovražnega govora na političnem in medijskem prizorišču ter v skupnostih? Katere institucije in kateri pravni in politični instrumenti so na razpolago? Kaj lahko naredijo občani in civilna družba? Kdo in kako naj  zaščiti žrtve sovražnega govora?

Z namenom javne razprave o teh vprašanjih ter predstavitve pobude za redno javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji vas vabimo na javni forum »S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?«. O tem, kako naslavljati problem sovražnega govora v Sloveniji, s kakšnimi izzivi se spopada in kako deluje Svet za odziv na sovražni govor, ter kaj lahko storimo kot posamezniki_ce in skupnost, se bodo pogovarjali:
Faila Pašić Bišić, ambasadorka EU leta boja proti revščini in socialni izključenosti;
Nataša Pirc Musar, odvetnica, predsednica Sveta za odziv na sovražni govor;
Neja Šmid, Slovenska filantropija;
Franc Marolt, Policija;
Janez Markeš, Delo;
Jernej Rovšek, Varuh človekovih pravic in
Veronika Bajt, koordinatorica projekta Z (od)govorom nad sovražni govor.
Pogovor bo povezovala Brankica Petković, Mirovni inštitut.

Januarja 2015 je v okviru pobude »Z (od)govorom nad sovražni govor« z namenom vzpostavljanja neodvisnega, povezovalnega in dolgoročno delujočega sistema za javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji začel delovati »Svet za odziv na sovražni govor«. Gre za poskus z javno razpravo, ki presega osamljene odzive posameznih akterjev, naslavljati pojave nestrpne in sovražne javne besede, tudi ko le-ti niso kazensko pregonljivi. Menimo namreč, da je potrebno z javno in poglobljeno razpravo v družbi opozarjati na pojave sovražnega govora, nestrpnosti, rasizma in diskriminacije.

Lepo prosimo, da udeležbo potrdite na naslov info@up-jesenice.org  – čim prej, vendar najkasneje do 29.05.2015.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku – poskrbljeno bo tudi za prigrizek!