Spinoza: Politična razprava

Seminar6. december 2016, 20:00 | Knjižnica MI, Ljubljana

Na Mirovnem inštitutu letošnjo jesen nadaljujemo študijsko dejavnost Seminarja za politično teorijo. V prejšnjem letniku smo se prebili skozi Kantovo estetiko, natančneje skozi razdelke o lepem in sublimen, tokrat pa se bomo znova posvetili političnim idejam in nalogam. Podali se bomo na področje politike dobrega življenja, oblikovani skozi idejo naravnega prava, pri čemer se bomo dotaknili tudi strukture posameznih oblik vladanja. V četrtem študijskem letu (2016/2017) bo bralni seminar tako posvečen Spinozovi Politični razpravi (Tractatus Politicus*).

Prvo srečanje bralnega seminarja bo potekalo v torek, 6. decembra 2016, ob 20. uri v knjižnici Mirovnega inštituta (Metelkova 6, pritličje, zvonec: knjižnica MI). Na njem se nam bo pridružil dr. Mirt Komel, ki je med drugim pisec študije Diskurz in nasilje, v kateri obravnava politično razsežnost moči. Z intervencijo bo poskusil odgovoriti na vprašanje “Kaj lahko Spinoza pove o Spinozi?”

Pogoj za sodelovanje na bralnem seminarju bo, kot običajno, sprotno branje. Za dodatne informacije lahko pišete na seminarzapoliticnoteorijo@gmail.com. Število udeležencev je omejeno na 20. Tudi vsa bodoča srečanja se bodo odvijala ob torkih ob 20. uri v knjižnici Mirovnega inštituta.

*Prevod dela je vključen v prevod Dve razpravi, ki je izšel pri založbi Društva za teoretsko psihoanalizo: http://www.drustvo-dtp.si/analecta/product_info.php?products_id=69