Značilnosti napadov na civilno družbo in novinarje v Sloveniji ter izkušnje s tovrstnimi napadi na Madžarskem in v Srbiji

Pogovor10. december 2020, 11:00 | Zoom

Vabimo vas na spletni dogodek, na katerem bomo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto kot partnerji projekta »Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji« predstavili ugotovitve projekta in sistemska priporočila. V drugem delu dogodka bomo prisluhnili izkušnjam z napadi na civilno družbo in novinarje na Madžarskem in v Srbiji. Gostji bosta Veronika Móra, direktorica okoljske nevladne organizacije Ökotárs na Madžarskem, in Jelena Vasić, novinarka preiskovalnega medija Krik iz Srbije.

V prvem delu, med 11. in 12. uro, bo raziskavo medijskega lastništva predstavil Lenart J. Kučić, novinar Pod črto. Značilnosti napadov na civilno družbo in novinarje bosta predstavili Brankica Petković, raziskovalka pri Mirovnem inštitutu, in Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije. Sistemska priporočila za zaščito demokratične vloge nevladnih organizacij in novinarjev bo predstavila Jasna Zakonjšek, odvetnica iz Odvetniške pisarne Zakonjšek, ki je skupaj z odvetnikom Emilom Zakonjškom izvedla več delavnic v sklopu projekta.

Predstavitev ugotovitev in priporočil projekta bo v slovenskem jeziku.

V drugem delu, med 12. in 13. uro, bo pogovor z gostjama  iz Madžarske in Srbije v angleškem jeziku. Pogovor bo vodil Lenart J. Kučić.

Prosimo za prijavo udeležbe na novinar.com do 8. 12. 2020. Povezavo za dostop do dogodka in tehnična navodila boste prejeli dan pred dogodkom.

Predstavitev udeležencev pogovora o izkušnjah na Madžarskem z napadi na civilno družbo in v Srbiji z napadi na novinarje:

veronika moraVeronika Móra je direktorica nevladne organizacije Ökotárs – Fundacija za madžarsko okoljevarstveno partnerstvo. Na okoljevarstvenem področju se ukvarja s temami okolju prijazne porabe, genskih tehnologij in sodelovanja javnosti v postopkih odločanja. Od leta 2003 vodi progam za civilnodružbeno partnerstvo na Madžarskem, ki si prizadeva za izboljšanje pravnega in fiskalnega okvira za delovanje nevladnih organizacij. Prostovoljno sodeluje v delu več nevladnih organizacij na Madžarskem in je predsednica Madžarskega foruma donatorjev. Po izobrazbi je magistra biologije in magistra organizacijske psihologije, pred kratkim pa je diplomirala tudi iz okoljskega prava.

 

jelena vasicJelena Vasić je novinarka in koordinatorica projektov pri KRIK-u ter sodelavka OCCRP-ja, mednarodne novinarske mreže, ki razkriva kriminal in korupcijo. Tri leta je bila članica novinarske ekipe Centra za preiskovalno novinarstvo Srbije (CINS). Zaključila je študij novinarstva in komunikologije na fakulteti za politične vede v Beogradu. Je prejemnica mednarodne nagrade Data Journalism Award, ki si jo je ekipa KRIK-a prislužila leta 2017 za projekt »Baza premoženja politikov«, in nacionalne letne nagrade za preiskovalno novinarstvo v kategoriji spletnih medijev v letu 2013.

 

lenart j kucicLenart J. Kučić je novinar na preiskovalnem mediju Pod črto, predavatelj in voditelj podkastov. Prispevke objavlja tudi v Razpotjih in na Disenzu, njegovo novinarsko in raziskovalno področje pa je preplet tehnologije, medijev in družbe. V zadnjem letu dni je za Pod črto preiskal slovenski medijski trg in poskusil odgovoriti na vprašanje, kakšni so interesi medijskih lastnikov in kako vplivajo na novinarstvo. Pri tem je preučil tudi madžarski model in medijsko strategijo Viktorja Orbána ter dosedanje madžarske investicije v medije v Sloveniji.

 

Spletni dogodek je del projekta »Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji«, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji. Projekt financira NEF-Mreža evropskih fundacij v sklopu programa Civitates.

Veselimo se sodelovanja in vas lepo pozdravljamo!