Novice

Dokumentarni film Prime time v zbirnih centrih

Dokumentarni film Prime time v zbirnih centrih

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani potekal še do četrtka. V sredo si lahko v Kinoteki ob 19:15 ogledate film Prime time v zbirnih centrih / Le 20 heures dans les camps Chrisa Markerja. Projekciji bo sledil pogovor, ki ga bo vodila Romana Zidar, predstavnica Regionalnega predstavništva UNHCR za Srednjo Evropo, sodelovale pa bodo Maida Džinić, pobudnica projekta Zgodilo se je čisto blizu nas, Sonja Gole iz Urada za oskrbo in integracijo migrantov in Mojca Pajnik z MI.

Film prikazuje zgodbo bosanskih beguncev, nastanjenih v zbirnem centru Roška, ki so si uredili začasni televizijski in snemalni studio ter redno urejali in producirali svoje novice.
Francija, 1993, 28′
kratki dokumentarni film
Režija: Chris Marker
»Film Prime Time v zbirnih centrih v intervjujih s posamezniki, nastanjenimi v zbirnem centru in dejavnimi pri televiziji, prikazuje, kako vsakodnevno zbirajo in montirajo posnetke iz obstoječih novic CNN-a, Sky Newsa in drugih satelitskih televizij ter jih sestavljajo v nekakšne asemblaže, zlepke, ki jih potem dnevno prikazujejo drugim nastanjenim v begunskem centru. Film poleg dogajanja v televizijski ekipi in begunskem centru odpira tudi vprašanje razumevanja posameznika v takih oblikah nastanitev. Predstavlja upor zoper to, da si označen in poimenovan za zgolj begunca, in nato njihov upor, da bi »bili« in ostali begunci. V procesu privzemanja nove vloge in identifikacije ter z delovanjem v sklopu televizije so postali napovedovalci in montažerji, snemalci, snovalci čisto pravih televizijskih oddaj in filma. Predvsem pa tisti, ki pišejo spomin in podobe lastne izkušnje, ki kažejo na možnost, potencial in obljubo prihodnosti.«
– Nika Autor, v: “Raztrgane in neizpolnjene podobe – detajl, ki predstavlja življenje, Obzorniški okruški, Obzorniška fronta, 2019”
***
Projekciji filma Prime time v zbirnih centrih / Le 20 heures dans les camps Chrisa Markerja bo sledil pogovor o sprejemu beguncev v 90. letih in danes, pri katerem bodo sodelovale Maida Džinić, pobudnica projekta Zgodilo se je čisto blizu nas, Sonja Gole iz Urada za oskrbo in integracijo migrantov ter dr. Mojca Pajnik iz Mirovnega inštituta.
Pogovor bo vodila Romana Zidar, predstavnica Regionalnega predstavništva UNHCR za Srednjo Evropo.
Dogodek je del programa Zgodilo se je čisto blizu nas, ki poteka ob 30. letnici prihoda pregnancev iz BiH v Slovenijo in ga skupaj s partnerji pripravlja Zavod Divja misel / Vodnikova domačija Šiška.
V sodelovanju s Slovensko kinoteko in z Regionalnim predstavništvom UNHCR za Srednjo Evropo.

Več informacij o filmu na tej povezavi.