Novice

Epidemija je družbeni in ne le zdravstveni problem

Epidemija je družbeni in ne le zdravstveni problem

V časopisu Delo je objavljen intervju z Iztokom Šorijem. Pogovor je potekal o ignoranci vladajočih, izključevalni politiki in boju za Metelkovo 6.

delo_iztokIz intervjuja: “Zakaj ni širše javne razprave o različnih vidikih epidemije in posledicah?

Na podlagi protikoronskih ukrepov lahko vidimo, da so bile nekatere skupine prebivalstva prizadete nesorazmerno bolj kot druge, in to na podlagi arbitrarnega kriterija tradicionalne družine. Zaradi tega se povečujejo individualne stiske in družbene razlike.

Na notranjem ministrstvu so za 24.ur.com povedali, da odlok, ki prepoveduje zbiranje ljudi, ostaja v veljavi in da drugih izjem, kot so družine in skupna gospodinjstva, ne predvideva. Toda kaj pa šest delavcev istega podjetja, ki se lahko skupaj vozijo na delo, kaj pa zbiranje na delovnih mestih?

Vlada se je očitno odločila, da bo gospodarstvu dala prednost pred javnim zdravjem, k čemur sodi tudi psihološko blagostanje posameznikov in posameznic, tudi ali zlasti tistih, ki živijo sami. Situacija postaja absurdna, saj ste lahko kaznovani zato, ker ste šli na sprehod v Tivoli s svojim partnerjem, ki živi v drugem gospodinjstvu, ali pa zato, ker ste odšli na obisk v njegovo stanovanje. Žal smo pri tej vladi že obupali, da bo sprejela bolj vključujoče ukrepe. Vlada kljub priporočilom stroke in primerom dobre prakse iz tujine še vedno vztraja pri takšni rešitvi. Zato mislim, da nas s svojo agendo pelje v preteklost in si ne želi biti predstavnica vseh ljudi, temveč le zastopnica določenih interesnih skupin.”

Kako je dopis, ki so ga najemnikom na Metelkovi 6 poslali z ministrstva za kulturo, da morate prostore zapustiti, posegel v vaše delo?

Dejanje ministrstva nas je zelo zaposlilo. Nimamo resursov, pravnih ali piar služb, ki bi nas lahko pri tem podprle. Po drugi strani je to dejanje ministrstva organizacije na Metelkovi 6 še bolj povezalo in poenotilo. Naše skupno stališče je, da stavbe ne bomo zapustili, saj v njej delujemo legalno in legitimno, in prizadevali si bomo, da jo ministrstvo obnovi v sodelovanju z najemniki. Tretji učinek, ki ga je sprožilo ministrstvo, pa je, da so se med nami začele porajati nove ideje in že snujemo načrte, kako bi jih uresničili v prihodnosti.”

Članek v celoti: Epidemija je družbeni in ne le zdravstveni problem