Novice

Feministična kampanja ob prihajajočih volitvah v Evropski parlament

Feministična kampanja ob prihajajočih volitvah v Evropski parlament

Fierce_ColourProjekt FIERCE se osredotoča na raziskovanje diskurzov, delovanja in demokratičnih pobud feminističnih gibanj in organizacij. Cilj projekta je analizirati njihov vpliv na institucije in politike ter razviti skupne pobude za krepitev demokracije v Evropi v kontekstu vzpona antigenderskih, populističnih in skrajno konservativnih političnih sil. Projekt po participativnem pristopu prepleta raziskovanje z izvajanjem akcijskih dejavnosti, ki vključujejo feministične akterke in akterje.

Več kot 25 feminističnih aktivistk in aktivistov iz osmih partnerskih držav (Danska, Francija, Grčija, Italija, Poljska, Slovenija, Španija, Turčija), je skupaj s članicami evropskih feminističnih mrež v procesu soustvarjanja zasnovalo komunikacijsko kampanjo, namenjeno kandidatkam in kandidatom za volitve v Evropski parlament 2024.

Kampanja poteka med 26. aprilom in 6. junijem 2024 in vključuje dejavnosti na družbenih medijih ter neposreden stik s kandidatkami in kandidati, političnimi strankami, feminističnimi in zagovorniškimi organizacijami ter splošno volilno javnostjo. Namen kampanje je predstaviti ključne zahteve za upoštevanje feminističnih perspektiv v naslednjem zakonodajnem obdobju.

V okviru kampanje so aktivistke in aktivisti pripravili_e ključne feministične zahteve na petih področjih:

  • Vzpostavitev evropske feministične mreže za delovanje proti antigenderskim mobilizacijam
  • Socialna, ekonomska in reproduktivna pravičnost
  • Boj proti nasilju na podlagi spola in spolnemu nasilju
  • Zaščita pravic LGBTIQ+
  • Globalni razvoj, mir in feministična zunanja politika

Več o zahtevah lahko preberete tukaj ali na spletni strani kampanje: https://campaign.fierce-project.eu/.

438101587_405537355623959_4589729603393734569_n