Novice

»Vaše življenje se snema: Vzpostavljanje družbe nadzora preko informacijskih in komunikacijskih tehnologij«

»Vaše življenje se snema: Vzpostavljanje družbe nadzora preko informacijskih in komunikacijskih tehnologij«

V četrtek, 17. oktobra ob 17.00 uri  je v dvorani Lily Novy (Cankarjev dom, Ljubljana) potekal  forum Mirovnega inštituta z naslovom: »Vaše življenje se snema: Vzpostavljanje družbe nadzora preko informacijskih in komunikacijskih tehnologij«.

Razkritja Edwarda Snowdena so pokazala, da postajajo ljudje z digitalizacijo vsakdanjih življenj vedno bolj transparentni, izsledljivi, nadzorovani, medtem ko za vlade in gospodarske družbe velja ravno obratno. Hkrati se nadzor preko informacijskih in komunikacijskih tehnologij vzpostavlja na drugih, tudi povsem intimnih ravneh (npr. preko pametnih telefonov, objav na socialnih omrežjih ipd.). Kaže torej, da se sodobne družbe spreminjajo v družbe nadzora. Na forumu Mirovnega inštituta bomo razpravljali o vlogi komunikacijskih in informacijskih tehnologij v tem procesu, konkretizirali spremljajoče kršitve osebnih pravic in svoboščin ter analizirali možnosti upora proti takšnim praksam.

Vendar, ali zares razumemo, kako so naše osebne pravice in svoboščine kršene? Ali smo se pripravljeni temu upreti? Na koga usmeriti protest in pritisk? Ameriško vlado, ameriško Nacionalno agencijo za varnost, Google in podobne družbe, Evropsko komisijo, morda slovensko vlado in Sovo? Ne nazadnje, ali nas je razkritje, da vlade v sodelovanju z družbami kot so Facebook, Google, Microsoft in Yahoo neselektivno zbirajo in hranijo podatke uporabnikov in uporabnic spletnih storitev sploh presenetilo?

Z udeleženci omizja Natašo Pirc Musar (Informacijska pooblaščenka), Lenartom J. Kučićem (novinar Dela), Blažem Zgago (svobodni novinar), Petrom Klepcem (filozof) in Tjašo Pureber (raziskovalka družbenih gibanj) se je pogovarjal sodelavec Mirovnega inštituta Iztok Šori.