Novice

Novi natečaji za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v državah Zahodnega Balkana in Turčiji

Novi natečaji za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v državah Zahodnega Balkana in Turčiji

NNS South East European Media Observatory logoV marcu 2016  objavljajo partnerske organizacije iz sedmih državah, ki jih na regionalni ravni koordinira Mirovni inštitut, nove natečaje za letno nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo na Zahodnem Balkanu in v Turčiji. Nagrada je namenjena častitvi in promociji izjemnih dosežkov raziskovalnih novinarjev v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Kosovu, v Makedoniji,  Srbiji in Turčiji.

Nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v državah Zahodnega Balkana in Turčiji so zagnali v letu 2015, ko je v sedmih državah nagrajeno 19 raziskovalnih novinarskih zgodb, objavljenih v letu 2014. Nagrajenih je bilo 28 novinark in novinarjev, saj je nekatere zgodbe skupaj ustvarilo več novinarjev.

Tudi letošnji natečaji bodo prinesli letne nagrade za izjemne novinarske dosežke v preteklem letu. Za nagrade so lahko nominirane raziskovalne novinarske zgodbe o družbenih temah, povezanih z zlorabo oblasti in kršitvami temeljnih pravic, s korupcijo in organiziranim kriminalom, ki prispevajo k transparentnosti in bi sicer ostale skrite od javnosti, objavljene pa so bile v letu 2014 v medijih, namenjenih javnostim v ciljnih državah.

Letošnja novost je posebna nagrada za izjemne dosežke mladih novinark in novinarjev v letu 2015, ki jo bodo podelili v vsaki izmed sedmih držav.

eu journalizm awardLetni nagradni sklad v vsaki državi je 10 tisoč evrov: Izjema v letu 2016 je Srbija, kjer bo na razpolago za nagrade 15 tisoč  evrov, saj so v tej državi v letu 2015 podelili le eno nagrado in ostanek sredstev prenesli v letošnji nagradni sklad.

Praviloma v vsaki državi na letni ravni nagradijo med eno in tri najboljše raziskovalne novinarske zgodbe, nagrajenci pa prejmejo nagrade v višini od tri do pet tisoč evrov.

Zmagovalce bodo izbrale neodvisne žirije na podlagi skupnih kriterijev, ki jih je potrdila Evropska komisija.

Več informacij o novih natečajih za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo (v angleškem jeziku) je na razpolago tukaj in tukaj.