Novice

Irfan Beširević prejel priznanje Živka Pregla

Irfan Beširević prejel priznanje Živka Pregla

Priznanje Živka Pregla za leto 2012 za dosežke na področju civilnodružbenih dejavnosti nevladnih organizacij, skupin in posameznikov v Sloveniji je prejel Irfan Beširević, aktivist, ki deluje v okviru Socialnega centra Rog in je predstavnik Nevidnih delavcev sveta ter predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov.

prinzanje 2.jpgKot je na podelitvi priznanja povedala dr. Tanja Rener, je Irfan Beširević z organizacijo številnih akcij in protestov v zadnjem letu opozarjal na pravice ljudi, ki se nahajajo v ustanovah za duševno bolne, na pravice prosilk in prosilcev za azil, na položaj ljudi brez zdravstvenega zavarovanja, protestiral je pred bankami, ki s preplačanimi dologovi potiskajo v revščino številne ljudi, soorganiziral  je proteste proti »zategovanju pasov«, bil med tistim, ki so s šotori zasedli ploščad pred borzo, soorganiziral shode v podporo družinskem zakoniku, pripovedoval svojo in druge zgodbe izbrisanih na Sodišču za človekove pravice v Strabourgu, v okviru gibanja Nevidni delavci sveta je protestiral pred slovensko ambasado v Sarajevu in spodbudil, da so se nevidni delavci sveta organizirali tudi v Bosni in Hercegovini.

Podelitev priznanja 5. junija 2012 v Ljubljani je bila del prireditve ob 20. obletnici ustanovitve Zavoda za odprto družbo – Slovenija (Open Society Institute – Slovenia), nepridobitne fundacije, ki je med letoma 1992 in 2000 delovala v Sloveniji kot del mreže fundacij Georga Sorosa.

priznanje1.jpg

Priznanje Živko Pregl je podeljeno prvič, nastalo pa je na pobudo nekaterih sodelavcev in sodelavk Mirovnega inštituta, Slovenske filantropije in nekdanjega Zavoda za odprto družbo. Živko Pregl je bil soustanovitelj in podpredsednik Slovenske filantropije ter predsednik sveta Zavoda za odprto družbo. Ob dvajseti obletnici ustanovitve obeh organizacij, v spomin na Živka Pregla in z željo, da bi spodbujali civilnodružbene dejavnosti nevladnih organizacij, skupin in posameznikov, so pobudniki in pobudnice ustanovili priznanje, ki nosi njegovo ime.

GALERIJA FOTOGRAFIJ
Fotografije: Borut Krajnc

Obrazložitev odbora za podeljevanje priznanj Živka Pregla