Izjave za javnost

Izjava Mirovnega inštituta o napakah v postopku pri potrjevanju projekta pri razpisu sklada Norveški finančni mehanizem

Izjava Mirovnega inštituta o napakah v postopku pri potrjevanju projekta pri razpisu sklada Norveški finančni mehanizem

Izjava Mirovnega inštituta

“𝐒̌𝐤𝐨𝐝𝐚, 𝐤𝐢 𝐣𝐨 𝐣𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐙𝐯𝐨𝐧𝐞 𝐂̌𝐞𝐫𝐧𝐚𝐜̌ 𝐩𝐨𝐯𝐳𝐫𝐨𝐜̌𝐢𝐥 𝐌𝐢𝐫𝐨𝐯𝐧𝐞𝐦𝐮 𝐢𝐧𝐬̌𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮 𝐬 𝐭𝐞𝐦, 𝐤𝐨 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐜̌𝐢𝐥, 𝐝𝐚 𝐛𝐢 𝐝𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢 𝐝𝐞𝐧𝐚𝐫 𝐳𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭, 𝐤𝐢 𝐠𝐚 𝐣𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐧𝐚𝐫𝐨𝐝𝐧𝐚 𝐢𝐳𝐛𝐢𝐫𝐧𝐚 𝐤𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐣𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐝 𝐭𝐞𝐦 𝐳̌𝐞 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐝𝐢𝐥𝐚, 𝐣𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐚, pojasnjuje direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori, 𝐬̌𝐞 𝐯𝐞𝐜̌𝐣𝐚 𝐩𝐚 𝐣𝐞 𝐬̌𝐤𝐨𝐝𝐚, 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐣𝐞𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐛𝐢𝐯𝐚𝐥𝐤𝐚𝐦 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐛𝐢𝐯𝐚𝐥𝐜𝐞𝐦 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐭𝐞𝐫 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚𝐫𝐬𝐭𝐯𝐮, dodaja.

S projektom Dialog21 so Mirovni inštitut in partnerji – Ekvilib inštitut, Fakulteta za družbene vede, Filozofska fakulteta, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter Resource Centre for Men iz Norveške – namreč 𝐳̌𝐞𝐥𝐞𝐥𝐢 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐢𝐦 𝐦𝐚𝐣𝐡𝐧𝐢𝐦 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐞𝐦 𝐩𝐨𝐦𝐚𝐠𝐚𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐢 𝐮𝐬𝐤𝐥𝐚𝐣𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐳𝐚𝐬𝐞𝐛𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐤𝐥𝐢𝐜𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐳̌𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚 𝐧𝐣𝐢𝐡𝐨𝐯𝐢𝐡 𝐳𝐚𝐩𝐨𝐬𝐥𝐞𝐧𝐢𝐡. 𝐕𝐞𝐥𝐢𝐤𝐚 𝐯𝐞𝐜̌𝐢𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐢𝐣 𝐯 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐢, 𝟗𝟎 𝐨𝐝𝐬𝐭𝐨𝐭𝐤𝐨𝐯, 𝐣𝐞 𝐦𝐚𝐣𝐡𝐧𝐢𝐡, 𝐮𝐤𝐫𝐞𝐩𝐢 𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨𝐜̌𝐣𝐮 𝐩𝐚 𝐬𝐨 𝐨𝐛𝐢𝐜̌𝐚𝐣𝐧𝐨 𝐧𝐚𝐫𝐞𝐣𝐞𝐧𝐢 𝐳𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐚, 𝐤𝐢 𝐣𝐢𝐡 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐥𝐚𝐳̌𝐣𝐞 𝐢𝐳𝐯𝐚𝐣𝐚𝐣𝐨, 𝐤𝐞𝐫 𝐢𝐦𝐚𝐣𝐨 𝐯𝐞𝐜̌ 𝐨𝐬𝐞𝐛𝐣𝐚 𝐢𝐧 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐢𝐡 𝐯𝐢𝐫𝐨𝐯, pravi Šori. V majhnih podjetjih je to težje, obenem pa so pritiski na zaposlene, da svoje življenje popolnoma podredijo podjetju, večji in se kažejo v velikem številu nadur, nestalnih delovnikih, stalni dosegljivosti delodajalcu, pritiskih, da ne jemljejo bolniškega staleža, očetovskih dopustov itd.

»Ampak ravnanje Zvonka Černača nas ni presenetilo,« nadaljuje Šori, »ker predstavniki stranke SDS že leta vodijo sovražno propagando proti Mirovnemu inštitutu in so večkrat javno grozili, da bi nas bilo treba ukiniti. Naj spomnim na tvit poslanca Breznika, ki je sledil našemu izreku podpore STA, da smo naslednji na vrsti mi. V preteklem mandatu so poskušali to grožnjo tudi uresničiti, med drugim tako, da so nas poskušali izgnati iz prostorov na Metelkovi 6. Z enakimi metodami, kot stranka SDS napada Mirovni inštitut, se lotevajo tudi drugih neodvisnih institucij in kritičnih glasov. Cilj takšnega delovanja je jasen: onemogočiti institucije in mehanizme nadzora, na katerih temelji delovanje pravne države in demokracije, in ju nadomestiti z avtokratsko vladavino.«

Na Mirovnem inštitutu, poudarja Šori, so bili večkrat kritični do ravnanj stranke SDS, »𝐚 𝐧𝐢𝐤𝐨𝐥𝐢 𝐧𝐢𝐬𝐦𝐨 𝐳𝐚𝐡𝐭𝐞𝐯𝐚𝐥𝐢 𝐮𝐤𝐢𝐧𝐢𝐭𝐯𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐧𝐤𝐞. 𝐍𝐚𝐬𝐩𝐫𝐨𝐭𝐧𝐨 𝐬𝐢 𝐒𝐃𝐒 𝐩𝐫𝐢𝐳𝐚𝐝𝐞𝐯𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐜̌𝐢𝐭𝐢 𝐯𝐬𝐞, 𝐤𝐚𝐫𝐭 𝐬𝐞 𝐮𝐩𝐢𝐫𝐚 𝐧𝐣𝐞𝐧𝐞𝐦𝐮 𝐢𝐝𝐞𝐨𝐥𝐨𝐬̌𝐤𝐞𝐦𝐮 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐧𝐞𝐦𝐮 𝐨𝐤𝐯𝐢𝐫𝐮. To je stranka, ki jo raznolikost straši in ogroža, ki ne verjame, da smo vsi ljudje enaki, ki zavrača demokratični nadzor in ne premore empatije do najšibkejših.«”

Objava izjave v reviji Mladina.

Povzetek in povezava na glavni članek

Letos maja je smo na Mirovnem inštitutu zmagali na razpisu sklada Norveški finančni mehanizem na temo izobraževanja, ki je bil objavljen lani poleti. Prejeti bi morali 140.000 evrov za projekt pomoči majhnim in mikropodjetjem pri usklajevanju zasebnega in poklicnega življenja njihovih zaposlenih. Omenjeni sklad je leta 1995 vzpostavila Norveška in z njim pomaga financirati socialne programe v manj razvitih članicah Evropske unije. Ker pa je v mednarodnih pogodbah določeno, da pri razdeljevanju tega denarja v Sloveniji sodeluje tudi SVRK – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko –, ki jo je maja še vodil Zvonko Černač, minister iz vrst SDS, na Mirovnem inštitutu denarja ne bomo dobili. Minister Zvonko Černač namreč odločitve ni hotel podpisati, temveč je zahteval ponovno glasovanje komisije na podlagi nove metodologije, zaradi česar je projekt Mirovnega inštituta izpadel.

Vse skupaj se je odvijalo v maju, po parlamentarnih volitvah. SVRK pod novim vodstvom bi lahko zadevo ponovno preučila, kar je tudi bila želja strokovnih služba, a je minister Černač, ki je opravljal tekoče posle, vse naredil, da je preprečil tudi to možnost: sklepe o izbiri je odposlal še pred določenim rokom.

Podrobneje v članku.