Izjave za javnost

Izjava za javnost ob tiskovni konferenci

Izjava za javnost ob tiskovni konferenci

Danes je v prostorih Društva informacijski center LEGEBITRA potekala tiskovna konferenca, na kateri smo konzorcijski partnerji v okviru projekta »PROTECT – Progressing towards equality – An Intersectional approach to discrimination« predstavili plakatno akcijo Kdaj ti bo zmanjkalo lepila?, s katero želimo opozoriti na multiplo diskriminacijo.

plakat 1a.jpgVečplastna ali multipla diskriminacija opredelujejo neenako obravnavanje na podlagi več osebnih okoliščin hkrati. Pri tem je pomembno, da upoštevamo intersekcijo teh osebnih okoliščin: ena oblika diskriminacije se preprosto ne sešteva z drugimi oblikami diskriminacije, pač pa na stičišču različnih oblik diskriminacije nastaja “nova vsebina diskriminacije”. Konkretno to pomeni, da oseba, ki je Romkinja in hkrati lezbijka potencialno lahko doživlja diskriminacijo na osnovi spola, spolne usmerjenosti in etnične pripadnosti, na stičišču vseh treh osebnih okoliščin pa nastaja nova situacija, ki je ni možno nasloviti zgolj z ločeno tematizacijo spola, spolne usmerjenosti ali etnične pripadnosti. Kot lezbijka in Romkinja se zagotovo srečuje s posebnimi problemi, s katerimi se Romkinje, ki niso lezbijke, ne srečujejo. In obratno: srečuje se s specifičnimi situacijami, s katerimi se ne srečujejo lezbijke, ki niso Romkinje.

S plakatno akcijo Kdaj ti bo zmanjkalo lepila? želimo slovensko javnost opozoriti na problematiko multiple diskriminacije v Sloveniji in na stereotipe in etiketiranje posameznikov in posameznic, ki je prisotno v družbi. Plakata prikazujeta golega posameznika in golo posameznico, ki sta polepljena z nalepkami oziroma etiketami, ki jima jih lepi izključujoča družba.

plakat 2a.jpgPlakatna akcija poteka v okviru projekta PROTECT, ki skozi različne komponente (preliminarna analiza stanja, delavnice, medijska kampanja, publikacija, zaključna konferenca) in metode naslavlja problematike posameznikov in posameznic, ki se srečujejo z diskriminacijo na osnovi intersekcije različnih osebnih okoliščin (v okviru projekta se bomo posvetili predvsem intersekciji spola, etničnosti, spolni usmerjenosti in invalidnosti). Glavni namen projekta je pridobiti informacije o vplivu prepletanja različnih osebnih okoliščin na posameznike in posameznice, približati problematiko večplastne diskriminacije slovenski javnosti ter skupaj z ostalimi akterji, ki delujejo na področju diskriminacije, iskati skupne rešitve ter smernice za razvoj delovanja v navezavi na večplastno diskriminacijo.

Dodatne informacije: simon.maljevac@gmail.com T 040 415 093

Izjava.doc
———————————————————————————————————————————————————————————————

Projekt »PROTECT – Progressing towards equality – An Intersectional approach to discrimination« poteka v sodelovanju Mirovnega inštituta, Društva informacijski center LEGEBITRA, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD), Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC , YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa.

Projekt PROTECT poteka ob podpori Evropske unije (VP/2008/005). Evropska komisija ni odgovorna za vsebino.