Novice

Javni forum ‘Ali je Ljubljana mesto za vsakogar?’

Javni forum ‘Ali je Ljubljana mesto za vsakogar?’

V četrtek, 13.6.2024 je v okviru projekta CIFER potekal javni forum z naslovom »Ali je Ljubljana mesto za vsakogar?« Sodelovali so naslednji govorci in govorke: Danilo Šarić, mestni svetnik in predsednik Sveta četrtne skupnosti Vič, Mestna občina Ljubljana; dr. Jure Gombač, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU; Aigul Hakimova, raziskovalka in aktivistka, Kulturno društvo Gmajna; Katja Utroša, raziskovalka in aktivistka, Infokolpa; Furkan Güner, direktor, Društvo Medkulturni Dialog; Daniel Nzotam, direktor, Zavod Afriška vas; Milica Kravić Aksamit, vodja projektov, Zavod Krog; Ognjen Radivojević, sodelavec na področju migracij, Slovenska filantropija ter dr. Maja Ladić, raziskovalka in vodja projektov, Mirovni inštitut.

V pogovoru, ki ga je moderirala dr. Lana Zdravković, raziskovalka na Mirovnem inštitutu, je bilo izpostavljenih nekaj pomembnih ugotovitev, kot je ta, da je več kot 13 % prebivalstva v Ljubljani migrantov in migrantk, zato bi morala biti integracija na lokalni ravni ena izmed prioritet mestnih politik. Izpostavljeno je bilo tudi dejstvo, da so priseljenke še bolj in večplastno diskriminirane in imajo posledično manj možnosti za doseganje svojih ciljev. Največje pomanjkljivosti v integracijskem procesu za migrante in migrantke so: onemogočen dostop do (socialnih) stanovanj, problemi pri odpiranju bančnih računov, problemi pri prijavi (stalnega) prebivališča, nezadostni (ali nekvalitetni) jezikovni tečaji in soočanje z rasizmom in diskriminacijo na dnevni ravni.

448337806_370189156169112_1831581883933395847_n

Udeleženci in udeleženke so predstavili tudi nekaj predlogov za izboljšanje integracije na lokalni ravni in sicer: zaposlitev medkulturnih mediatorjev bi lahko bila bolj pogosta praksa tako javnih kot zasebnih institucij in organizacij; sistemski ukrepi proti rasizmu bi morali biti nepogrešljiv element delovanja lokalnih oblasti (MOL); MOL bi lahko prosilcem za azil omogočila brezplačni javni prevoz, kar bi lahko bil primer dobre prakse tudi za druge občine; MOL bi lahko ustanovila svet za integracijo migrantov, v katerem bi migranti in migrantke sami predstavljali svoje potrebe; MOL bi se lahko včlanila v European Coalition of Cities Against Racism in tako postala eno izmed evropskih mest, ki se borijo proti rasizmu.

Integracija migrantskega prebivalstva in protirasistične politike so med sabo povezane in morajo nujno iti z roko v roki. Politike, ki oblikujejo ta dvosmerni proces, pa morajo biti nujno protirasistične, da so tudi vključujoče. Ključno vlogo v tem procesu ima lokalna skupnost, ki je resnično politična le, če je skupnost za vse. Bolj se bodo migranti in migrantke počutili_e sprejeti_e in spoštovani_e v lokalni skupnosti, več bodo pripevali_e k njenemu razvoju, saj jo bodo doživljali_e kot svojo.

Pogovoru je sledilo neformalno druženje in plesno-glasbeni večer z Afrobeats dance group ter DJ Divin Ngamba. Dogodek se je odvijal v okviru festivala Afriška vas, ki ga v Ljubljani že osem let zapovrstjo organizira migrantsko društvo Zavod Afriška Vas.