Izjave za javnost

Javni poziv Mirovnega inštituta

Javni poziv Mirovnega inštituta

 

Mnogi migranti in migrantke, ki pridejo v Slovenijo, so že v izhodišču prisiljeni sprejeti kakršnokoli delo ne glede na njihove kvalifikacije in izobrazbo ter ne glede na delovne pogoje in pravice iz delovnega prava. Že tradicionalno opravljajo težavna dela, ki se jih večina izogiba, zlasti dela v gradbeništvu, skrbstvenem sektorju in gostinstvu. Danes gradbena podjetja svoje delavce, še posebej tiste, ki na slovenska gradbišča prihajajo iz drugih držav, držijo v izkoriščevalskem delovnem razmerju in jih posredno silijo prebivati v pogojih, ki ne ustrezajo minimalnim bivanjskim standardom.

Pred dnevi je zgorel »samski dom« v Šentvidu, kjer je domovalo 150 delavcev, ki delajo za podjetje Vegrad. Delavci so ostali brez vsega: oblačil, obutve, dokumentov in vsega tistega, s čimer so si prazen prostor spremenili v zasilno bivališče. Vrsta tistih, ki so neposredno ali posredno odgovorni za položaj, v katerem so se znašli delavci, je dolga. Pozivamo jih, naj se pridružijo iniciativam, ki so v teh dneh solidarnostno priskočile na pomoč delavcem iz Šentvida.

Ob tem incidentu se na Mirovnem inštitutu sprašujemo, ali je podjetje Vegrad res naredilo vse, da delavcem, ki delajo zanj, v bivanjskih enotah zagotovi varno in dostojno življenje. Od odgovornih v gradbenem podjetju pričakujemo, da proučijo, zakaj so se delavci znašli v položaju, v katerem so, in kako bi podjetje to lahko preprečilo – ter tako ravna v prihodnje. Pričakujemo, da bo škoda, ki so jo utrpeli delavci, ustrezno povrnjena in da jim bo v prihodnje omogočeno varno in dostojno bivanje.

Apeliramo na gradbena in druga podjetja, ki večajo svoje dobičke na račun (pre)nizkih plač in prekarnega dela migrantov in migrantk , naj izplačujejo poštena plačila in jim omogočijo dostojno bivanje!

Kolektiv Mirovnega inštituta