Novice

Prihodnost in izzivi evropske demokracije

Prihodnost in izzivi evropske demokracije

V četrtek, 14. marca, je v sklopu projekta Parlament o prihodnosti Evrope potekal že šesti t. i. mednarodni »Državljanski panel«. Tokrat je dogodek potekal v organizaciji Mirovnega inštituta na temo evropske demokracije v prostorih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, katerega so se udeležili državljani_ke 7 držav EU.

V dopoldanskem delu smo prisluhnili predavanju sodelavca dr. Marka Ribaća, ki je v širši kontekst nazadovanja demokracije in populizma postavil prihajajoče evropske volitve in predstavil možnosti mobilizacije državljank_ov. Poudaril je razlike v političnih prepričanjih glede na spol, kjer se predvsem mlade ženske v večji meri nagibajo k bolj liberalnim in demokratičnim vrednotam.

Sledilo je delo po skupinah, kjer so udeleženci_ke podali prve ocene priporočil, ki so nastala v okviru javne skupščine na ravni EU, Konference o prihodnosti Evrope. Priporočila so se nanašala na pomembnost poznavanja EU in njenih institucij, s poudarkom na tem, kako EU približati državljanom_kam, ter odpirala vprašanja spodbujanja aktivne in kontinuirane participacije v procesih odločanja, predvsem mlajše populacije.

V popoldanskem delu se nam je pridružila Gaja Brecelj iz Umanotere, ki je udeležencem_kam predstavila iniciativo Glas ljudstva. Spregovorila je o tem, kako je iniciativa nastala v času avtoritarne vlade Janeza Janše in epidemije Covid-19, kako je organizirana ter s katerimi aktivnostmi še vedno nadaljuje (monitoring vladnih zavez). Glas ljudstva v naslednjih mesecih pripravlja tudi kampanjo za udeležbo na evropskih volitvah v mesecu juniju.

Zopet je sledilo delo po skupinah, kjer so udeleženci_ke dopolnili in nadgradili obstoječa priporočila s konkretnimi predlogi za izboljšave.

Dogodek se je zaključil s predstavitivjo novih pripročil na temo evropske demokracije, ki so na voljo tukaj

**

Avtor fotografij: Jure Merčnik, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana