Novice

Kako misliti emancipatorno politiko danes? z Lano Zdravković

Kako misliti emancipatorno politiko danes? z Lano Zdravković

Lana Zdravković, raziskovalka na Mirovnem inštitutu, publicistka, politična aktivistka, performerka, producentka in soustanoviteljica Zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch, bo gostja zadnjega pogovora cikla Besednjak za novo dobo – cikel pogovorov. Pri svojem delu se strastno spopada s premišljevanjem moči prezentacije in ekscesa reprezentacije, potenciala subverzivnosti umetniškega dela, odpiranja prostorov enakosti kot procesov redistribucije čutnega, škandala telesnosti, identitet in pripadnosti.

Kot svoja sogovornika o emancipatornih politikah je Lana povabila:
Mateja Kavčiča nezaposlenega državnega plačanca, ima prvo bolonjsko stopnjo Univerze na Primorskem, smer Biopsihologija, s temo Wittgenstein in način življenja. Aktiven je bil v Avtonomni Tovarni Rog, med prostoroma Modri Kot in Second Home, kot tudi v obče rogovskih dejanjih. V zadnjih dveh letih je bolj prisoten znotraj migrantskega gibanja, v prejšnjem letu v Grčiji, Bosni in Hercegovini ter Italiji; v Ljubljani pa znotraj iniciative Infokolpa. Občasno je del aktualno-politične redakcije Radia Študent. Zadnjih deset let ustvarja tudi kot glasbenik v različnih konstalacijah, zadnje čase kot kantavtor. Zanimajo ga razmerja človeških dejav med mišljenjem, delovanjem, delom in ustvarjanjem, razmerja razdalj od egalitarnih medosebnih odnosov do cinizma georealpolitike ter vzpostavitve političnih skupnosti, ki lahko vse to nosijo.
Jernej Kaluža je raziskovalec in pisec. Po osnovni izobrazbi je filozof in zgodovinar. Leta 2017 je doktoriral iz filozofije, naslov njegove disertacije je Koncept navade v filozofiji Gillesa Deleuza. Že več kot 10 let je aktiven kot novinar, predvsem na Radiu Študent, kjer je opravljal tudi funkcijo urednika redakcije za kulturo in humanistične vede (2012) in funkcijo odgovornega urednika (2016-2018). Aktiven je bil tudi kot uporabnik avtonomne Tovarne Rog, predvsem znotraj kolektiva Živko Skvotec. Kot mladi raziskovalec je bil med 2013 in 2016 zaposlen na Inštitutu Nove revije. V obdobju 2018-2019 je bil zaposlen kot strokovni sodelavec za samozaposlene v kulturi pri Društvu Asociacija in samozaposlen v kulturi. Trenutno je zaposlen kot raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakultete za družbene vede. Nasploh se rad ukvarja s filozofijo, kritično teorijo in pop-kulturo.

Pogovor bo moderirala Ajda Pistotnik, društvo EnaBanda/ Ekonomija dolga

Problematizirali bomo dominantni imperativ konsenzualne demokracije, ki se predstavlja kot edini legitimni nosilec politike, ter v razmislek ponudili nekatere obstoječe politične misli-prakse, ki temu imperativu kljubujejo, kot tudi nekatere koncepte, prek katerih lahko mislimo utopično afirmacijo radikalne enakosti. Izhajamo namreč iz temeljnega aksioma, da resen premislek o politiki nujno vključuje premislek o temeljni radikalni enakosti med ljudmi, to je neidentitetni, neetatistični, nereprezentabilni politiki emancipacije, ki ji je inherentna egalitarna norma.

Spraševali se bomo kako misliti politiko mreže svetov, ekonomijo zadrug in skupnostno skrb/solidarnost, sorazmeroma vzporednih trgu in državi, preko tvorjenja dvojne moči. Kako iti onkraj vzpostavitve posamičnih avtonomnih prostorov, skupnosti in njihove samomarginalizacije, onkraj gradnje družbenih gibanj, ki se končajo z apeli na državo, zakon ali stranko in kako misliti revolucijo pred/brez prevzema oblasti.

Pogovor bo potekal v sredo, 4. marca 2020 ob 19h v prostorih Športnega društva Tabor, Tabor 13, Ljubjana.

Ekonomija dolga_dogodek