Novice

Knjiga ‘Populistički duhovi vremena i izazovi demokraciji. Studije o populizmima’

Knjiga ‘Populistički duhovi vremena i izazovi demokraciji. Studije o populizmima’

populisticki-duhovi-vremena-i-izazovi-demokraciji-768x768Pri zagrebški založbi Despot Infinitus je izšla knjiga “Populistički duhovi vremena i izazovi demokraciji. Studije o populizmima”, ki jo je uredil Velimir Veselinović. Knjiga vključuje poglavje Mojce Pajnik in Iztoka Šorija o etno-nacionalističnem populizmu v slovenskem kontekstu.

V zborniku je zbranih 20 prispevkov na temo populizma, ki so razdeljeni v štiri dele. V prvem delu je populizem raziskan skozi teoretično dimenzijo. Avtorji prispevkov so Tomislav Sunić, Maroje Višić, Vedran Obućina in Tomislav Kardum. Sledijo študije primerov. V drugem sklopu raziskujejo populizem v Evropi in svetu Jovo Bakić, Ivan Roško, Ines Ora Mandalinić in Lea Štranjgar. Tretji sklop raziskuje populizem v regiji, ki jo sestavljajo postjugoslovanske republike. Avtorji prispevkov so Zoran Lutovac, Mojca Pajnik in Iztok Šori ter Elvis Fejzić. V zadnjem sklopu pa raziskujejo populizem na Hrvaškem Mislav Miholek, Domagoj Sremić, Mario Jareb, Matko Globačnik, Albert Bing, Velimir Veselinović, Marija Matić, Dino Knežević in Andrea Gjaja.

Zbornik predstavlja prvo knjigo na temo populizma na Hrvaškem. Hrvaška politologija je pokazala določen, a zaenkrat nezadosten interes za raziskovanje pojava populizma, čeprav je to tema, ki ima v mednarodni politološki literaturi veliko število raziskovalcev. Namen zbornika je zapolniti te vrzeli, da bi bralce in akademsko javnost skozi teoretično in empirično dimenzijo seznanili s pojavom populizma. Tako delo ni le pomemben znanstveni prispevek k zaznavanju pojava populizma na Hrvaškem, v Evropi in po svetu, temveč je lahko tudi pomembno izhodišče za nadaljnje raziskave.

Več o knjigi.