Novice

Krepitev migrantskih glasov v procesih lokalne integracije in vključevanja: Dobre prakse integracije na lokalni ravni v mestu Gradec

Krepitev migrantskih glasov v procesih lokalne integracije in vključevanja: Dobre prakse integracije na lokalni ravni v mestu Gradec

Med 14. in 16. majem je v Gradcu v Avstriji potekalo prvo srečanje mednarodnega konzorcija projekta Krepitev migrantskih glasov v procesih lokalne integracije in vključevanja, ki ga v Sloveniji izvajamo Mirovni inštitut, Kulturno društvo Gmajna, Mestna občina Ljubljana in Skupnost občin Slovenije.

V Mestni občini Gradec nas je sprejela županja mesta Elke Kahr iz Komunistične stranke Avstrije (KPÖ). Migrantski svet, ki od leta 1995 deluje kot posvetovalno telo Mestne občine Gradec in s katero odlično sodeluje, sta predstavili njegova predsednica Irina Karamarković in njegov direktor Will Eyawo. Integracijsko strategijo Mestne občine Gradec, kateri posvečajo veliko pozornosti je predstavil Wolfgang Rajakovics iz Oddelka za izobraževanje in integracijo. Kako poteka lokalna integracija ter sodelovanje z migrantskimi organizacijami in Migrantskim svetom sta nam predstavila predstojnik Oddelka za integracijo Robert Krotzer in predstavnica za medije Oddelka za Integracijo Masomah Regl.

Ustanovitelj in dolgoletni predstavnik Migranstkega sveta Emmanuel Kamdem je predstavil organizacijo Chiala, ki skrbi za kulturno raznolikost in razvoj. Ustanoviteljica in vodja mednarodnega skupnostnega prostora Seddwell Center in vodja Mednarodne pisarne za dobrodošlico Rachel Fox je predstavila svoje delo. Vodstvo po mestu »Dati vidnost migrantskim zgodbam« je izvedla Onesta Scott Wedenig. Prakse lokalne integracije, ki smo jih spoznali v Gradcu in ki jih aktivno podpira Mestna občina, lahko služijo kot dober primer tako Sloveniji kot drugim državam.

Projekt, ki smo ga pridobili na razpisu AMIF 2023 (Tema 2): Integracija in vključevanje na regionalni in lokalni ravni je eden izmed le 3% vseh odobrenih projektov in predstavlja nadgradnjo in nadaljevanje dela, ki smo ga v zadnjih dveh letih izvajali na projektu Krepitev migrantskih glasov v politikah vključevanja. Projektni konzorcij sestavlja 19 partnerjev (nevladne in migrantske organizacije ter lokalne in regionalne oblasti) iz 7 držav (Avstrija, Grčija, Hrvaška, Italija, Luksemburg, Nemčija, Slovenija) ter en EU partner iz Bruslja.