Novice

Mirovni inštitut prijavil regulatorju avdiovizualnih medijev spodbujanje nasilja in sovraštva v oddaji Kdo vam laže

Mirovni inštitut prijavil regulatorju avdiovizualnih medijev spodbujanje nasilja in sovraštva v oddaji Kdo vam laže

Mirovni inštitut je prijavil v obravnavo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) domnevno kršitev Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah glede določil o prepovedi spodbujanja nasilja ali sovraštva in ščuvanja k storitvi terorističnih kaznivih dejanj v programski vsebini televizijskega programa Nova24TV.

Gre za programsko vsebino tj. oddajo “Kdo vam laže?”, ki je bila predvajana 28. junija 2022 na televizijskem programu Nova24TV, vodil jo je Boris Tomašič.

Razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo pri omenjenem televizijskem programu Borisa Tomašiča navaja v rubriki “odgovorna oseba”. V odjavni špici oddaje pa je Boris Tomašič naveden kot voditelj in avtor.

Oddaja je dostopna tudi na spletni platformi YouTube.

V oddaji, kjer se nizajo komentatorske vsebine voditelja in klici gledalcev, je objavljena naslednja vsebina:

Gledalec: “Pozivam vse Slovence, da se pripravijo za boj, za boj, da nazaj dobimo Slovenijo! Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji! Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračunamo. Ker drugega ni. Ker sila zahteva silo. To bi jaz povedal, nič drugega. Hvala lepa.

Boris Tomašič: “Hvala lepa, ja, glejte. Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli. Bojim se, da bo to res, ker drugače vidite, kaj delajo in nas bodo podjarmili in ni zastonj Cankar pisal, da smo hlapci, če bomo to dovolili.”

Vsebina spodbuja k nasilju in sovraštvu na podlagi političnega mnenja in prepričanja, kar je prepovedano v določilih 9. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Ta zakonski člen odseva določila Direktive 2018/1808/EU o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je podlage za prepoved spodbujanja k sovraštvu razširila tudi na politična in druga mnenja.

Konkretno, Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah določa:

“9. člen (prepoved spodbujanja nasilja ali sovraštva in ščuvanja k storitvi terorističnih kaznivih dejanj)

Prek avdiovizualnih medijskih storitev je prepovedano:

-spodbujati nasilje ali sovraštvo do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi spola, rase, barve kože, etničnega ali socialnega porekla, genetskih značilnosti, jezika, vere ali prepričanja, političnega ali drugega mnenja, pripadnosti narodnostni manjšini, premoženja, rojstva, invalidnosti, starosti, spolne usmerjenosti ali državljanstva;

-ščuvati k storitvi kaznivih dejanj terorizma, potovanja v tujino z namenom terorizma, financiranja terorizma, ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj, novačenja in usposabljanja za terorizem in tihotapstva, ki podpira teroristično dejavnost;

-prizadeti spoštovanje človekovega dostojanstva.”

Menimo, da je v skladu z zakonodajo Evropske unije in z Zakonom o avdiovizualnih medijskih storitvah nujno, da Akos kot organ, pristojen za regulacijo avdiovizualnih medijskih storitev v Sloveniji, primer glede na svoje pristojnosti obravnava in se do njega skozi ustrezni postopek opredeli ter izreče ustrezne sklepe in ukrepe.

Foto: Bojan Puhek