Nevladnice – Boj za vodo

Nevladnice – Boj za vodo

Vabimo vas, da se udeležite spletnega pogovora, ki bo potekal nekaj dni pred odločilnim referendumom o spremembi zakona o vodah. V pogovoru bosta nevladnici, aktivistki predstavili prizadevanja za zaščito voda.

Nevladne organizacije (tudi) v tem boju igrajo odločilno vlogo. To je še posebej zahtevno zaradi sprememb in metod, s katerimi aktualna oblast z zadnjem letu skuša šibiti okolje in – naravovarstvene organizacije.

Kako zmagati, kratkoročno in dolgoročno, nad politikami in praksami, ki uničujejo okolje in naravo, ter si prizadevajo omejiti in onemogočiti nevladnice in nevladnike?

Novinarka Monika Weiss se bo o tem pogovarjala z:

  • Gajo Brecelj, direktorico Umanotere – Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, in
  • Andrejo Slameršek, predsednico Društva za preučevanje rib Slovenije.

Pogovor organiziramo v sredo, 30. junija 2021, ob 14. uri na spletni platformi Zoom.

Prosimo vas, da se za udeležbo na spletnem pogovoru prijavite na elektronski naslov:

brankica.petkovic@mirovni-institut.si, in sicer do ponedeljka, 28. junija 2021.

gaja prestor1

Gaja Brecelj je direktorica nevladne organizacije Umanotera, ki si že 25 let prizadeva za uveljavljane trajnostnega razvoja v družbi. Umanoteri se je Gaja pridružila leta 2005, v zadnjih letih pa pokriva predvsem področja podnebnih sprememb, etične potrošnje, odgovornega turizma, zelenih delovnih mest, trajnostnih dogodkov in razvoja nevladnega sektorja. Zagovarja, da so ključne sistemske spremembe, obenem pa se tudi sama čim bolj drži načela »Delaj, kar govoriš«. Kot gonilo prehoda v trajnostno družbo jo zanimajo družbene inovacije in skupnostne prakse.

Andreja Slamersek

Andreja Slameršek, profesorica kemije in biologije, je naravovarstvenica in borka za prosto tekoče reke. Na področju varstva narave je več let delovala v državnih institucijah, zadnja leta pa v nevladnem sektorju. Je predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS), aktivno je sodelovala tudi v kampanji Rešimo Muro!, ki se bori proti hidroelektrarnam na reki Muri.

Spletni pogovor je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji in razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore.  Projekt podpira Mreža evropskih fondacij v okviru programa Civitates.