Novice

Novembrski novičnik s področja globalnega učenja

Novembrski novičnik s področja globalnega učenja

NOVICNIK GU ZA IZOBRAZEVALCE 22-november 2019Izšel je novembrski novičnik, v katerem so zajete teme enakosti spolov, izobraževanja, vprašanje migracij, človekove pravice in podnebnim spremembam. V tokratni številki je objavljena tudi napoved prihajajočega januarskega dogodka o integraciji oseb s priznano mednarodno zaščito v Sloveniji in Evropski uniji, ki ga organizira Mirovni inštitut v Hiši EU v Ljubljani ter poročilo o delu Ženskega centra Nyamirambo v Ruandi, ki so ga v zadnjem mesecu obiskale sodelavke Mirovnega inštituta Vlasta Jalušić in Maja Ladić ter evropska poslanka Tanja Fajon.

“Strokovnjaki nas javno in vedno glasneje opozarjajo, da »podnebne spremembe ogro-žajo življenja več kot milijarde ljudi, povzročajo množično izumrtje živalskih in rastlin-skih vrst ter grozijo z nepopravljivo ekonomsko škodo« (odprto pismo državnim inšti-tucijam). Smo v podnebni krizi — pika.
Ob pogostosti novic, ki obeležujejo podnebne spremembe, se je v družbi skoraj nemo-goče izogniti pogovorom na to temo. (In zakaj bi se sploh poskušali?!) Tako sem se kar naenkrat v takšnem pogovoru znašla tudi med zadnjim prostovoljenjem v tem mese-cu. Ob tovrstnem ‘pregledu novic tedna’ pa je naenkrat odjeknila izjava: »But, susta-inability is expensive. (Ampak, trajnostnost je draga.)«.” (Uvodnik, Maruša Babnik, Ekvilib Inštitut)

Novičnik si lahko v celoti preberete tukaj.