Novice

Novi evropski raziskovalni projekt: Zemljevid medijev za prihodnje demokracije

Novi evropski raziskovalni projekt: Zemljevid medijev za prihodnje demokracije

V naslednjih treh letih bo deset univerz in samostojnih raziskovalnih inštitutov v državah Evropske unije, z Mirovnim inštitutom vred, izvajalo znanstveno-raziskovalni projekt »Zemljevid medijev za prihodnje demokracije (v angleščini Mapping Media for Future Democracies – MeDeMAP), ki se osredotoča na pogoje, funkcije in vplive medijev na evropsko demokracijo. Cilj raziskovalne skupine je prispevati k izboljšanju zaupanja v demokracijo in evropske demokratične institucije ter k demokratični kakovosti medijev, hkrati pa spodbuditi inovativne politike ter aktivno in vključujoče državljanstvo.

V začetku marca je Avstrijska akademija znanosti, ki je koordinator projekta, organizirala na Dunaju uvodni sestanek projekta.

Namen raziskovalnega projekta je določiti poti za krepitev demokracije z izboljšanjem odgovornosti, preglednosti in učinkovitosti medijske produkcije ter širjenjem aktivnega in vključujočega državljanstva. Da bi to naredili, namerava projekt razjasniti, v kolikšni meri določeni mediji pod kakšnimi pogoji opravljajo katere demokratične funkcije za katero občinstvo. S tem bo raziskava prispevala k boljši razvidnosti in razumevanju, kaj ogroža prihodnost demokratičnih medijev v demokracijo samo.

MeDeMap sestanek 2023

 

 

Projekt poleg Avstrijske akademije znanosti kot koordinatorja vključuje partnerske univerze in samostojne inštitute z znanjem na področju medijev, novinarstva, demokracije, tehnologije in drugih povezanih področij: Univerzity Karlovy (Češka), Università di comunicazione e lingue, IULM (Italija), Uniwersytet Jagielloński (Poljska), Community Medien Institut für Weiterbildung, Forschung und Beratung – COMMIT (Avstrija), Univerza Lusófona (Portugalska), Univerza v Talinu (Estonija), Institut Mines-Télécom – IMT (Francija), Mary Immaculate College (Irska) in Mirovni inštitut (Slovenija).

Projekt MeDeMAP je financiran v okviru programa Horizon Europe “Kultura, ustvarjalnost in vključujoča družba – Demokracija in upravljanje”, razpis HORIZON-CL2-2022-DEMOCRACY-01 “Mediji za demokracijo – demokratični mediji” in bo trajal 36 mesecev tj. do konca februarja 2026.