Odhod novinarjev v politiko

Odhod novinarjev v politiko

“V zadnjih dneh v Sloveniji odmeva prestop novinarke uglednega raziskovalnega portala Necenzurirano Vesne Vuković v največjo vladno stranko Gibanje Svoboda, kjer je prevzela vodenje odnosov z javnostmi in komuniciranja.

Tu se dogajanje v zvezi s portalom ne konča. Predsednik vlade Robert Golob je javnost razburil z izjavo, da je Primož Cirman, odgovorni urednik Necenzurirano, eden najboljših, če ne celo najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji. Pa še: »Če bo kdaj to želel, ga vzamem v službo kamorkoli.« Cirmanova žena, Petra Bezjak Cirman, bo 16. avgusta na predlog Roberta Goloba prevzela funkcijo vršilke dolžnosti direktorice vladnega urada za komuniciranje Ukom. Tomaž Modic, sodelavec Cirmana in Vesne Vuković, pa je na predlog Gibanja Svoboda postal strokovni sodelavec preiskovalne parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami.

Ob citirano izjavo premiera Roberta Goloba se je spotaknila dr. Mojca Pajnik, raziskovalka na Mirovnem inštitutu in predavateljica na FDV: »Od oblasti, ki se zaveda svoje odgovorne vloge, bi pričakovali drugačen diskurz, namreč da so omenjeni novinarji dragoceni tam, kjer so. Da jih ne vidi kot svojih sodelavcev, ampak kot novinarje, ki opravljajo zelo pomembno demokratično vlogo v družbi.«

Prestopi novinarjev v politiko pomenijo izgubo na več ravneh. »Na eni strani za družbo in javnost, saj mediji veljajo za ključni steber demokracije, ki opravlja vlogo nadzornika oblasti. Ta pa vključuje opozarjanje na probleme, na etično in moralno sporno delovanje v politiki in gospodarstvu,« poudarja Mojca Pajnik.

V krhkih demokracijah srednje in vzhodne Evrope je politika sama delegitimirala novinarstvo, še izpostavlja sogovornica. »Ustvarja se negativno ozračje v javnem mnenju, ki poglablja omalovažujoč odnos javnosti do vloge novinarstva. To pomeni, da se krha relevantnost novinarstva kot profesije.«” – Izvleček iz članka