Izjave za javnost

Odziv na manipulacije v predvolilnih soočenjih

Odziv na manipulacije v predvolilnih soočenjih

Nevladne organizacije, ki delujemo na Metelkovi 6 v Ljubljani, smo bile v predvolilnih soočenjih deležne številnih napadov in obtožb, zato podajamo nekaj pojasnil o našem delovanju, dosežkih in financiranju.

Na Metelkovi 6 sledimo načelu, da sta kultura in znanje javni dobrini, ki morata biti dostopni prav vsaki prebivalki in prebivalcu Slovenije. Svoje poslanstvo uresničujemo z ustvarjanjem filmov, gledaliških in plesnih predstav, z organizacijo množično obiskanih kulturnih dogodkov, koncertov, festivalov, razstav, z izvajanjem mednarodno odmevnih raziskav, izdajanjem publikacij vseh vrst, z izobraževanjem o aktualnih družbenih temah ter zagovarjanjem človekovih pravic, enakosti in narave.

Med našimi dosežki naj izpostavimo:

  • da je, Metelkova 6 naslov, kjer ustvarja Danijel Hočevar, producent drugega najbolj gledanega filma v samostojni Sloveniji, Gremo mi po svoje.
  • Je prostor, kjer deluje Zavod Maska, ki je koproduciral gledališko predstavo 6, nagrajeno z Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev.
  • V njem ima prostore Mirovni inštitut, ki se je zavzel in rešil status več kot deset tisoč ljudi, izbrisanih iz registra stalnih prebivalcev.
  • Pa Ustanova Gallus, ki podpira nadarjene mlade glasbenike, danes svetovno priznane glasbene mojstre, kot sta koncertni solist Münchenskih filharmonikov Martin Belič in prva violina Züriškega komornega orkestra Tanja Sonc.
  • V njem svoj program snuje Društvo ŠKUC, ki na leto priredi 650 dogodkov za otroke in odrasle ter nanje privabi več kot 35.000 obiskovalcev.
  • In ustvarjalci mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki je pritegnil že več kot 50.000 gledalcev.
  • Pa Društvo za sodobni ples Slovenije in Plesni teater Ljubljana, ki sta zaslužna za profesionalizacijo sodobnega plesa v Sloveniji in v katerih so ustvarjali mednarodno priznani koreografi, tudi nagrajenci Prešernovega sklada, kot sta Iztok Kovač in Mateja Rebolj.
  • Je prostor, kjer ima atelje svetovno priznana skupina vizualnih umetnikov Irwin, temeljni del gibanja Neue Slowenische Kunst, ki razstavlja v vseh najpomembnejših svetovnih muzejih, tudi v newyorškem muzeju MoMa in londonski galeriji Tate Modern.
  • To je tudi naslov, na katerem ustvarja verjetno najbolj znana slovenska glasbena skupina Laibach, ki je prodala več kot milijon albumov in nastopila na več tisoč koncertih po celem svetu, od Severne Amerike do Severne Koreje.

V zadnjih 25 letih, odkar delujemo na Metelkovi 6, smo za naše delo prejeli 120 nagrad in priznanj. Med njimi so nagrade Borštnikovega srečanja, Prešernovega sklada in filmskih festivalov ter priznanja za znanstveno raziskovalno delo in zagovorništvo človekovih pravic. Celoten seznam nagrad in priznanj je dostopen na tej povezavi.

Sredstva za svoje delovanje pridobivamo na visoko kompetitivnih javnih razpisih v Sloveniji in predvsem v tujini. Nikoli nismo bili deležni sistemskega financiranja s strani države. Da bi pridobili projekt ali program, je potrebno imeti dobro idejo in več let referenc na določenem področju, v pripravo prijave vložiti več mesecev dela ter dobiti najvišje ocene strokovnih komisij. S pridobljenimi sredstvi izvajamo projekte, ustvarjamo in vzdržujemo delovna mesta, nakupujemo materiale in seveda plačujemo vse davke. Vsa sredstva so namenjena izključno za dejavnosti, ki so v dobro skupnosti in opredeljene v projektnih prijavah. To financerji redno preverjajo, saj jim v skladu z razpisnimi pogoji in zakonodajo natančno poročamo o našem delu. Podatki o financerjih in projektih so javnosti dostopni na naših spletnih straneh in v letnih poročilih.

Napadi, ki smo jih deležni v zadnjem času predvsem kažejo, da so prizadevanja Ministrstva za kulturo, ki nam skuša odvzeti prostore na Metelkovi 6, del širšega političnega obračunavanja stranke SDS z nevladnimi organizacijami in civilno družbo. O družbeni škodi, ki jo pri tem povzročajo največ pove dejstvo, da skuša trenutna oblast škodovati nevladnim organizacijam, ki zagovarjamo demokratične vrednote, enakost in svobodo ustvarjanja. Da gre za politični obračun, kažejo tudi izjave nekaterih drugih predstavnikov vlade, vključno z njenim predsednikom, ki o organizacijah na Metelkovi 6 govorijo s prezirom in nas skušajo okriviti za celo vrsto družbenih problemov, za katere so sami najbolj odgovorni.

Podporno okolje za nevladne organizacije je predpogoj za demokratični, kulturni in intelektualni razvoj naše družbe, zato politične stranke pozivamo, da še pred volitvami predstavijo svoja stališča, kako nameravajo v primeru, da bodo prišle na oblast, ravnati z Metelkovo 6, ter jasno vizijo o vlogi nevladnih organizacij v družbi.

 

Organizacije na Metelkovi 6:

Center za slovensko književnost
Društvo FPS – Filmski producenti Slovenije
Društvo NSK informativni center
Društvo za retroavantgardo (Laibach)
Društvo za sodobni ples Slovenije
En Knap
Exodos Ljubljana
Forum Ljubljana
Otok, zavod za razvijanje filmske kulture / festival Kino Otok
Maska
Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi
Mirovni inštitut
Plesni Teater Ljubljana
PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja
SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Sloga – platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč
Škuc
Ustanova Gallus
Vertigo
Vitkar zavod
Združenje slovenskih ustanov – fundacij

 

Knjižnice na Metelkovi 6: 

Knjižnica Mirovnega inštituta

Knjižnica Maske

Knjižnica Strip Cora

Knjižnica SCCA

Knjižnica Mesta žensk

Lezbična knjižnica