Novice

Pandemija koronavirusa je oslabila demokracijo po Evropi

Pandemija koronavirusa je oslabila demokracijo po Evropi

Screenshot_Liberties_mediaEvropska nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v novem, obsežnem poročilu opaža, da sta bili vladavina prava in demokracija v letu pandemije pod udarom po vsej EU. Pri poročilu je sodelovalo 14 nacionalnih članic. Za Slovenijo je poročilo pripravil Mirovni inštitut.

“Glavne ugotovitve so, da medijsko okolje postaja vedno bolj sovražno, zanj pa so značilne tudi vse večje grožnje neodvisnosti regulatornega organa, pomanjkljiva preglednost lastništva medijev in pritisk vlade na nacionalno tiskovno agencijo. Položaj STA je po navedbah v poročilu razlog za zaskrbljenost in dodaja, da je sedanja vlada tiskovni agenciji prekinila financiranje, da bi pritisnila na njeno vodstvo in redakcijo.

Ključno vlogo za zaščito vladavine prava in demokracija ima po navedbah Liberties prav EU, zato so Evropsko komisijo pozvali, naj razširi obseg revizij, poda jasna priporočila za posamezne države ter uveljavi sankcije proti državam, ki škodujejo vladavini prava, ter po potrebi sproži ustrezne postopke pred sodiščem.” (Mladina)

»Politični pritisk na medije posebej osupljiv v Sloveniji«, Mladina | Laws used to fight pandemic are in some cases weakening democracies, report says, New York Times

Prenesite poročilo tukaj – EU 2020: DEMANDING ON DEMOCRACY