Novice

Pod črto: Dnevni časopisi (3. del): kako lastniki Dela vplivajo na poročanje novinarjev

Pod črto: Dnevni časopisi (3. del): kako lastniki Dela vplivajo na poročanje novinarjev

V tretjem članku Pod črto na primeru Dela opisujejo, na kakšen način lastniki vplivajo na poročanje časopisov o zadevah, ki so povezane z njihovimi interesi.

“Pokazali bomo, da so sedanji lastniki Dela večkrat žrtvovali uredniško in novinarsko avtonomijo časopisa ter jo podredili svojim poslovnim interesom. Ti med drugim vključujejo velike infrastrukturne projekte, ki jih bomo financirali davkoplačevalci, denimo izgradnjo drugega železniškega tira, ocenjeno na več kot milijardo evrov. Od Delovih novinarjev se pričakuje (ali zahteva), da nekritično poročajo o poslovnih partnerjih lastnikov časopisa in da negativno poročajo o nasprotnikih ali poslovnih tekmecih lastnikov. Prav tako bomo videli, da so novinarji zaradi vse slabših razmer na trgu tiskanih medijev izjemno ranljivi in se težko uprejo pritiskom uprave, kadar hoče lastnik uveljaviti svoje interese ali zaščititi svoje poslovne partnerje pred kritičnim poročanjem.

Skupaj smo se za ta (tretji) članek pogovarjali z več kot dvajsetimi sogovorniki z Dela (sedanjimi in nekdanjimi novinarji, uredniki in drugimi poznavalci razmer). Velika večina – razen izjem, ki smo jih podpisali z imeni in priimki – se ni hotela javno izpostaviti zaradi strahu pred odpuščanjem ali drugimi posledicami zaradi domnevne »nelojalnosti«.”

PodCrto_Illustration_Vis_Mediji_Banner_698x240px_v1

Projekt o preiskavi medijskega lastništva v Sloveniji je del projekta o zaščiti nadzorne vloge civilne družbe, ki ga sofinancira NEF-Mreža evropskih fundacij v okviru iniciative Civitates. Partnerja projekta sta Mirovni inštitut in Društvo novinarjev Slovenije.