Novice

Pod črto: Mediji Martina Odlazka (2. del): ni varovalk pred zlorabo kopičenja medijev

Pod črto: Mediji Martina Odlazka (2. del): ni varovalk pred zlorabo kopičenja medijev

Ilustracija: Matija Medved

Ilustracija: Matija Medved

V Sloveniji ni dovoljeno hkrati opravljati časopisne, radijske in televizijske dejavnosti. Vendar je mogoče medijsko zakonodajo zelo preprosto izigrati.

“Primer skupine Media24 jasno pokaže na nerazumljivo razlikovanje med izdajateljem in lastnikom medija, pri katerem vztrajajo na ministrstvu za kulturo. Noben medij ne more obstajati brez izdajatelja, vsak izdajatelj pa ima profitnega ali neprofitnega lastnika, ki je lahko bodisi zasebno podjetje ali posameznik bodisi javni zavod ali društvo.

V praksi bi bilo treba med medijem in lastnikom postaviti enačaj, nam je povedalo več sogovornikov. Sedanja razlaga medijskega zakona pa posamičnim lastnikom ali povezanim osebam omogoča skoraj neomejeno prevzemanje izdajateljev v različnih medijskih dejavnostih.

Vse to je mehanizem, s katerim so zakonodajalci in politika že zelo dolgo seznanjeni in ki medijskim lastnikom omogoča nepregledno kopičenje medijskega lastništva, sporno povečevanje vpliva na javno mnenje in postopno ustvarjanje prevladujočega položaja na trgu, pred katerim v praksi ni učinkovite varovalke. To je še zlati problematično v obdobju, ko na slovenski medijski trg vstopajo novi lastniki in neovirano prevzemajo ali so že prevzeli nekatera največja domača medijska podjetja (Planet TV, Nova24TV, Infonet), med katerimi so tudi takšna s prevladujočim položajem na trgu (Pop TV).”

Članek v celoti.

PodCrto_Illustration_Vis_Mediji_Banner_698x240px_v1

Projekt o preiskavi medijskega lastništva v Sloveniji je del projekta o zaščiti nadzorne vloge civilne družbe, ki ga sofinancira NEF-Mreža evropskih fundacij v okviru iniciative Civitates. Partnerja projekta sta Mirovni inštitut in Društvo novinarjev Slovenije.