Novice

Podpišite peticijo in nam pomagajte ustaviti brezdržavljanskost otrok!

Podpišite peticijo in nam pomagajte ustaviti brezdržavljanskost otrok!

Obstajajo različni razlogi, zakaj otroci ostanejo brez državljanstva, a nikoli za to niso krivi oni – Podpišite peticijo in nam pomagajte ustaviti brezdržavljanskost otrok!

Na tisoče otrok v Evropi odrašča brez državljanstva, brez države, ki bi ji pripadali. Pogosto jim ni dovoljeno obiskovati šolo ali celo zdravnika, kadar so bolni (Infografika »Kaj pomeni biti brez državljanstva?«) .

Evropske države morajo ukrepati in preprečiti, da bi otroci odraščali brez državljanstva. Večina evropskih otrok brez državljanstva je bila rojena v Evropi in večina njih bi državljanstvo imela, če bi v zakonodajah držav obstajala pravna varovala, ki jih zahteva mednarodno pravo. Pretresljiva realnost pa je, da več kot polovica evropskih držav mednarodnopravnih obveznosti ne izpolnjuje. S tem zanikajo pravico do državljanstva tisočim otrok v Evropi.

Mirovni inštitut je aktiven član Evropske mreže o brezdržavljanskosti (European Network on Statelessness – ENS), ki s svojo kampanjo »No Child Should be Stateless« Evropske države poziva da:

  • Pristopijo h Konvenciji Združenih narodov o statusu oseb brez državljanstva iz leta 1954 in Konvenciji Združenih narodov o zmanjševanju pojavov brezdržavljanskosti iz leta 1961;
  • Odpravijo vrzeli v nacionalni zakonodaji in vzpostavijo celovita pravna varovala za prepoznavanje oseb brez državljanstva in podelitev državljanstva otrokom, rojenim na njihovem teritoriju, ki bi sicer ostali brez državljanstva, in sicer čim prej po njihovem rojstvu;
  • Zagotovijo dostop do brezplačne in univerzalne registracije rojstev in s tem preprečijo brezdržavljanskost.

Pridružite se nam in PODPIŠITE PETICIJO DANES!

https://youtu.be/VvUMZanVToA

Mirovni inštitut sodeluje z mladimi ambasadorkami ENS Youth Chapter Slovenia, ki vas vabijo, da rešite kviz na temo brezdržavljanskosti ter z malo sreče v nagradnem žrebanju prejmete tudi praktično nagrado.

Povezava do kviza
Facebook stran