Izjave za javnost

Podpora delovanja avtonomnega prostora Tovarna Rog

Podpora delovanja avtonomnega prostora Tovarna Rog

Mirovni inštitut podpira delovanje avtonomnega prostora Tovarna Rog in obsoja gentrifikacijske ukrepe Mestne občine Ljubljana, ki služijo le kapitalskim interesom majhnega števila ljudi in ne mesta kot takega ter ljudi, ki v njem živijo.

Načrtovano rušenje Tovarne Rog predstavlja le še en simptom upravljanja mesta kot podjetja in obravnavanja njegovih (stalnih ali začasnih) prebivalcev in prebivalk to je tistih, ki v njem živijo, in turistov kot konzumentov. Zanemarja dejstvo, da je za dobro življenje v mestu potrebno še kaj razen logike ponudbe in povpraševanja, ki jo poganja potrošništvo. Ignorira dejstvo, da so delujoči in delujoče v Tovarni Rog prazen in propadajoči prostor, za katerega leta ni skrbel nihče, prelevili v prostor mišljenja in prakticiranja politike. Na podlagi politične samoorganizacije onkraj kapitalistične logike uporabnice in uporabniki Tovarno Rog že leta ohranjajo kot avtonomen prostor, ki omogoča različne dejavnosti, od kulturnih, umetniških do političnih. Na ta način Tovarna Rog predstavlja pomemben prostor socializacije, političnega delovanja in ustvarjanja. Je prostor, ki omogoča emancipacijo tudi vseh tistih, ki jih je je država potisnila na rob: izbrisani_e, brezdomci_ke, brezposelni_e, azilanti_ke, migrantski_e delavci_ke, prekerni_ delavci_ke… a tudi vseh tistih (študenti_ke, umetniki_ce, športniki_ce, teoretiki_čarke, pisatelji_ce …), ki si želijo avtonomnega dela, delovanja in ustvarjanja onkraj kapitalistične logike.

2016-05-17-ljubljana-prestolnica-avtonomnih-prostorov-56858

Delovanje Tovarne Rog se postavlja ob rob logiki kapitala, kjer mora vse (tudi prosti čas) služiti dobičku oziroma biti naprodaj. V mestu Ljubljana skorajda ni takšnih prostorov. Z morebitnim delnim rušenjem in spremembo namembnosti Tovarne Rog bi nastala nenadomestljiva škoda tako za ljudi, ki tam delujejo, kot tudi za mesto kot tako. Uničevanje Tovarne Rog bo predstavljalo antipolitično potezo, ki bo imela posledice za vse nas, ki v mestu živimo kot tudi za celotno državo. Upamo, da bodo odgovorni svojo odločitev premislili, prisluhnili uporabnicam_kom Tovarne Rog in da do rušenja ne bo prišlo.