Izjave za javnost

Javni poziv Ministrstvu za zunanje zadeve

Javni poziv Ministrstvu za zunanje zadeve

Mirovni inštitut ostro obsoja trenutni napad države Izrael na Gazo. Pozivamo Ministrstvo za zunanje zadeve, da na EU ravni nemudoma poda pobudo in vsa svoja prizadevanja usmeri v to, da bo Evropska unija odločneje ukrepala v zvezi z vojaško ofenzivo Izraela. EU mora nemudoma zahtevati takojšnjo ustavitev vseh napadov.

Napad na Gazo je nujno razumeti v širšem kontekstu dolgoletne izraelske zasedbe palestinskih ozemelj v Gazi in na Zahodnem bregu. Izraelsko vlado je potrebno soočiti z dejstvom, da gojenje identitete žrtve, izhajajoče iz holokavsta, ne opravičuje sistematične represije drugih skupnosti kot tudi ne več desetletij trajajoče zasedbe in ohranjanja palestinskih ozemelj v popolni izolaciji, spreminjajoč jih v geto.

Ukrepi EU morajo vsebovati ne le diplomatske poti, temveč tudi odločne ekonomske sankcije. Da je EU tovrstne sankcije zmožna sprejeti, kaže primer uvedbe sankcij zoper Rusijo zaradi njenega vmešavanja v ozemeljsko celovitost Ukrajine. MZZ pozivamo, da v okviru EU (in tudi OZN) zahteva in podpre enake sankcije zoper Izrael. Opozarjanje državljanov in poslovnih subjektov, da pomeni poslovanje z judovskimi naselbinami na palestinskih ozemljih tveganje, tako finančno kot tveganje za ugled (gre za pobudo nekaterih držav članic EU, ki se ji je 3. julija 2014 pridružila tudi Slovenija), nikakor ne zadostuje.

Pasivnost in neodločnost Evropske unije in njenih držav članic, vključno s Slovenijo, glede izraelske ofenzive nad Palestino sta nevzdržni. Palestinsko prebivalstvo se pred napadi nima kam umakniti, njihov življenjski prostor se zaradi rasti (s sramotnimi zidovi obdanih) izraelskih naselbin hitro in nezadržno krči, zaradi izraelske blokade v Palestini primanjkuje hrane, z bombardiranjem edine palestinske elektrarne pa je bila uničena njihova najbolj osnovna infrastruktura. Varni niso niti popolnoma civilni objekti, kakršni so šole in bolnišnice. Glede na navedeno MZZ in EU odločno pozivamo, da nemudoma uvedeta ekonomske sankcije ter ostro obsodita vojaške napade in kršitve mednarodnega humanitarnega prava, zaradi katerih je umrlo že najmanj 1.360 palestinskih civilistov, od katerih je, po Unicefu, neverjetnih 20% otrok, obsodita pa naj tudi politiko izraelskega apartheida zoper Palestince in Palestinke na splošno.

MZZ in EU izrecno pozivamo, da popolnoma ustavita izvoz orožja v Izrael. Slednji namreč orožje med drugim uporablja za nediskriminatorne načine bojevanja, kljub dovršeni vojaški tehnologiji (namenoma?) zgrešuje vojaške cilje, nekaznovano izvaja vojna hudodelstva in ubija civiliste. Ne dovolimo, da Republika Slovenija na kakršenkoli način prispeva k izvajanju vojnih zločinov na palestinskem ali kateremkoli drugem ozemlju.

Hkrati MZZ in EU pozivamo, naj okrepi pomoč palestinskim oblastem pri zagotavljanju najosnovnejših življenjskih dobrin, sprejemu beguncev in pri rehabilitaciji ranjenih, zlasti otrok, kar je Slovenija doslej že omogočala.

 

dr. Neža Kogovšek Šalamon
direktorica

 

Izjava (pdf)