Novice

Pogovor o izdanih publikacijah Digitalni begunci & #Ostanidoma. Migracije, begunci in covid-19

Pogovor o izdanih publikacijah Digitalni begunci & #Ostanidoma. Migracije, begunci in covid-19

Vabljeni na pogovor o dveh izdanih publikacijah:  Digitalni begunci. Transformacije migracijskih poti ali ko pametni telefon nadomesti kovček in zbornik #Ostanidoma. Migracije, begunci in covid-19. Pogovor bo v sredo, 9. junija 2021, ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature, na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 931 9839 5751)

O publikacijah bodo govorile dr. Simona Zavratnik, dr. Sanja Cukut Krilić, Anja Zafošnik in Erina Borovič. Pogovor bo vodila dr. Mojca Pajnik, komentirala bosta dr. Ana Kralj in dr. Drago Kos.

Digitalni begunci

Znanstvena monografija Digitalni begunci. Transformacije migracijskih poti ali ko pametni telefon nadomesti kovček avtoric Simone Zavratnik in Sanje Cukut Krilić prispeva sociološki vpogled v sodobna migracijska gibanja, ko se migracije iz polja poti v prostorih vse bolj postavljajo v polje digitalnega. Avtorici povezane migrante_ke na transnacionalnih poteh, kot je npr. balkanska pot, razumeta kot akterje_ke in snovalce_ke avtonomnih praks upiranja strukturnemu nasilju svetovnega migracijskega režima. Podajata analize o ranljivosti ljudi na poteh, mejah, o javnem mnenju in stališčih do migracij, podnebnih beguncih_kah in migracijskih trendih v lokalno-globalnem kontekstu.

Zbornik #Ostanidoma. Migracije, begunci in covid-19 (urednici Sanja Cukut Krilić, Simona Zavratnik) prinaša razmišljanja o migracijah in družbenem obrobju med pandemijo covid-19 leta 2020, ko so članice kolektiva blogerk (urednici in študentke sociologije na FDV: Klara Andlovic, Špela Perner, Špela Vovk in Anja Zafošnik) na blogu www.virusnimameja.com objavljale zapise o migrantkah_ih in begunkah_cih: ljudeh na poteh, ki so ostali ujeti med zaprtimi nacionalnimi mejami, beguncih_kah, ki so v času epidemije postali še bolj nevidni_e, delavcih_kah, ki so bili v prvih vrstah boja proti epidemiji, o stigmatiziranih drugih, ki jih je pandemija še bolj utrdila v zaznamovanosti na družbenem obrobju.

Pogovor organizira Slovensko sociološko društvo.