Poročilo iz Dobove

Poročilo iz Dobove

V petek 30.10.2015 smo bili v begunskem taborišču v Dobovi.

  • Splošno stanje:

Kamp v Dobovi je trenutno glavni in edini kamp na meji s Hrvaško. Kamp se nahaja v bližini železniške postaje, kje prihajajo vlaki iz Hrvaške in so begunci v pristojnosti slovenskih vladnih organov. Policija nadaljuje z registracijo v kampu. Proces registracije vključuje odvzemanje prstnih odtisov, preverjanje identitete in izdajo »dovoljenja za zadrževanje« na slovenskem ozemlju. Po registraciji begunci ali prenočijo v kampu ali pa nadaljujejo proti Šentilju oz. Avstriji. V Dobovi je bil prvi tabor v bližini železniške postaje v središču vasi včeraj zaprt. Zunaj je bilo zelo umazano in je močno smrdelo. Prostovoljci so čistili to področje, ki pa se naj ne bi več uporabljalo. Glavni kamp v Dobovi so zvečer izpraznili, begunce pa naj bi pošiljali v kamp v Šentilj na meji z Avstrijo. Koordinator Rdečega križa je dejal, da bo okoli 2000 beguncev premeščeno še ta dan.

  • Opombe: 

Tranzit je bil hiter, ker so registracijo delno naredili že prej, na železniški postaji. Nekateri begunci se v kampu niso zadrževali več kot 30 minut, preden so nadaljevali pot z avtobusi proti Šentilju. Kljub temu pa je bilo stanje včasih malo napeto. Policija bila v polni bojni opremi in znotraj kampa so bili prisotni vojaki z orožjem. Do beguncev so bili tudi nesramni in se na njih drli, da bi vzdrževali red, ko so se vkrcavali na avtobuse. Prisotnost oboroženih vojakov je lahko zastrašujoča za begunce ter je tudi nesmiselna. Pravzaprav si ne moremo predstavljati, da bi vojaki v primeru kakšnih težav streljali na množice beguncev. Takšno orožje je neprimerno in pretirano, da bi z njim vzdrževali nadzor v kampu v tej situaciji.

Splošna situacija z razdeljevanjem je bila v redu. Hrano in oblačila so razdeljevali učinkovito, večjih težav ni bilo opaziti. Ob 20h je koordinator Rdečega križa napovedal, da bodo razdeljevanje hrane in oblačil ustavili za ta večer. Zadnja skupina beguncev, ki je prišla kasneje in se le kratko zadržala, je vseeno imela dostop do hrane in vode, niso pa dobili oblačil, ker je bil tranzit prehiter.

  • Prostovoljci:

Prostovoljci, ki so pripravljeni delati v Dobovi, se morajo registrirati na policijski postaji v Brežicah in pri koordinatorju Rdečega križa v kampu v Dobovi. Če ste pripravljeni pomagati, se lahko obrnete na Rdeči križ, Karitas ali Slovensko filantropijo. Obstaja tudi majhna skupina prostovoljcev, ki delajo brez registracije na vhodu v kamp. Zagotavljajo hrano in oblačila za begunce, ko zapuščajo kamp.

  • Kaj je potrebno:

Otroška hrana
Odeje
Moški čevlji ­ od 37 do 4
Moške hlače
Moške jakne
Moški puloverji
Hlače za najstnike