Novice

Posvet o uporabi pravnih sredstev pri odzivanju na napade na civilno družbo in novinarje

Posvet o uporabi pravnih sredstev pri odzivanju na napade na civilno družbo in novinarje

V Mariboru sta Mirovni inštitut in Društvo novinarjev Slovenije organizirala v torek, 30. junija 2020, posvet o uporabi pravnih sredstev pri odzivanju na napade na civilno družbo in novinarje.

Izkušena odvetnika Jasna Zakonjšek in mag. Emil Zakonjšek sta uvodoma predstavila pravna sredstva kazenskega in civilnega prava, ki so na voljo, če pritiski in kritike prestopijo mejo dovoljenega in se spremenijo v žaljenje, poseg v zasebnost oziroma protipraven napad. Posvet je bil namenjen tudi razmisleku o tem, v kolikšni meri je rešitev problema napadov na novinarje in nevladnike pravne narave, kakšni so stroški, kolikšen časovni in finančni angažma zahtevajo pravni postopki. Kdaj se odločiti za ovadbo, tožbo? Odvetnika sta odgovarjala na vprašanja udeleženk in udeležencev glede konkretnih situacij. Posvet je bil namenjen predstavnikom nevladnih organizacij, aktivistom  in novinarjem iz Maribora in drugih mest in krajev v Severovzhodni Sloveniji.

Posvet je bil del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji ter razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje in za pridobivanje javne podpore. Projekt financira NEF-Mreža evropskih fundacij (Program Civitates).