Novice

Povzetek javnega foruma “Vloga ženske v Islamu”

Povzetek javnega foruma “Vloga ženske v Islamu”

Na forumu so bili dostopni brezplačni izvodi knjige "Feminizem in Islam" avtorice Ane Frank

Na forumu so bili dostopni brezplačni izvodi knjige “Feminizem in Islam” avtorice Ane Frank

Javni forum Vloga ženske v islamu, ki ga je 18.1.2016 organiziral Mirovni inštitut v sodelovanju z ZRC SAZU, je bi odlično obiskan. Dr. Veronika Bajt se je pogovarjala z doc. dr. Anjo Zalta, sociologinjo religije, etnologinjo in kulturno antropologinjo, raziskovalko na področju primerjalne religiologije, religije in človekovih pravic, religijskih manjšin, spola in religije; Failo Pašić Bišić, častno ambasadorko medkulturnega dialoga in ambasadorko EU v letu boja proti revščini in socialni izključenosti, in koordinatorico Visokega komisariata ZN za begunce; ter dr. Ano Frank, raziskovalko religijskih diskurzov v kontekstu enakosti spolov in diskriminacije in avtorico knjige »Feminizem in islam. Turške ženske med Orientom in Zahodom«.

V uvodu je bil poudarjen širši kontekst, ki ne zaobjema le »begunske krize« in z njo povezanih globalnih razprav o migracijah, vprašanju integracije, grožnji terorizma in vse bolj prevevajočem varnostnem diskurzu in militarizaciji, temveč kontekstualizira tudi procese globalnega neokolonialnega izkoriščanja in demontaže celotnih držav in regij t. i. globalnega juga, ki se duši v vojnah, nasiju, pomanjkanju, je skratka skrajno marginaliziran. Gre torej za kompleksne procese, ko posledične strahove in probleme vse bolj uspešno naslavljajo populistična gibanja s preprostimi formulami, ki svet režejo na dva pola, na »nas« in »njih«, na »našo« in »njihovo« kulturo, še več: na »našo« civilizacijo in »njihovo« barbarstvo.

Sogovornice so zato še posebej izpostavile raznolikost praks pokrivanja in mnogotere prakse udejanjanja religioznosti, vključujoč različne oblačilne prakse, ki ne veljajo zgolj za ženske. Izpostavile so problematičnost dojemanja integracije zgolj kot enosmerne asimilacije ter se dotaknile pomena patriarhalnih sistemov.  Z osmišljanjem pozicije (prepovedi) nekaterih evropskih držav glede burk smo se dotaknili tudi aktualnih dogodkov in evropskega oziroma »zahodnega« odnosa do muslimanov in muslimank. Diskusija je naslovila tudi vprašanje, kako razumeti reprezentacije manjšinskih skupin, še posebej žensk, predvsem pa orientalistične reprezentacije Drugega.  Javni forum je pokazal potrebo po še več javne razprave o teh in sorodnih vprašanjih.

Posnetek foruma:

https://www.youtube.com/watch?v=8lZtRofOsC8&feature=youtu.be

00:00 Veronika Bajt
00:10:42 Anja Zalta
00:27:36 Faila Pašić Bišić
00:48:16 Ana Frank
00:56:37 Debata