Novice

Praznovali smo 30. obletnico Mirovnega inštituta

Praznovali smo 30. obletnico Mirovnega inštituta

V sredo, 29. septembra 2021, se je na Letnem vrtu Gala hale, AKC Metelkova Mesto, se je odvil osrednji dogodek ob 30. obletnici delovanja Mirovnega inštituta. Naslovili smo ga ‘Kdo smo MI? 30 let kritične refleksije in družbeno-političnega prizadevanja za enakost’. Dogodek je otvoril Lev Kreft, nekdanji direktor in predsednik Upravnega sveta.

30. obletnica Mirovnega inštitutaNagovor Leva Krefta, filozofa in predsednika Upravnega sveta Mirovnega inštituta. (🎥)

“V mreži aktivizma in proučevanja okoliščin pa je najpomembneje vzdrževati to mrežo solidarnosti v akciji, v znanosti, v nevladnem sektorju. Vzdrževanje pomeni, da se lahko zaneseš (če se že na spoštovanje ustave in zakonov ne moreš več) na to, da bo vedno kdo solidaren s teboj v stiski, čeprav tvoja težava ni enaka njegovi, in da si zato vedno pripravljen biti solidaren z vsemi drugimi daleč preko meja zasebnih interesov.

Mirovni inštitut ni zasebni inštitut, je inštitut, javno zainteresiran za solidarnost.” Iz nagovora.

Trideseta obletnica delovanja Mirovnega inštituta sovpada s trideseto obletnico ustanovitve države Slovenije. Zato je tudi priložnost za kritičen premislek o družbenih in političnih spremembah v zadnjih desetletjih ter odpiranje vprašanj o prihodnosti. Ko dominira paradigma, ki ima vse nedobičkonosne dejavnosti za »davkoplačevalski nebodigatreba«, se sprašujemo, kako nadaljevati kritično razmišljanje, raziskovanje in delovanje v korist javnosti, za skupno dobro in družbeno enakost. Očitno je, da bolj kakor kdaj koli potrebujemo ne samo premislek o tem, »proti čemu« smo, temveč tudi »za kaj« se zavzemamo. Očitno je, da moramo, na eni strani, nastopati obrambno in se zavzemati za to, kar je bilo v preteklosti videti samoumevno (za javno zdravstvo in šolstvo, delo in dostojno plačilo, enakost spolov, pravico do kvalitetnega prostega časa …), na drugi pa naslavljati nove, globalne teme, ki zahtevajo skupno delovanje velikih in majhnih akterjev (nasprotovanje globali militarizaciji, prizadevanje za ohranitev biodiverzitete in podnebno pravičnost). O teh temah so na dogodku spregovorile pronicljive govorke_ci na dveh okroglih mizah.

30. obletnica Mirovnega inštitutaPogovor: Liberalizacija, demokratizacija, gibanja in establišment.
Kaj je šlo narobe in kaj prav?
 
(🎥)

Evan Kraft (ekonomist in urednik prve knjige o neodvisni Sloveniji v tujini) in Tomaž Mastnak (sociolog in publicist).
Moderira Vlasta Jalušič.

Pogovor je v angleškem jeziku.

30. obletnica Mirovnega inštitutaRazprava: Kakšno politiko potrebujemo? Diagnoze in prognoze (🎥)

Majda Hrženjak (sociologinja in raziskovalka), Gorazd Kovačič (sociolog in sindikalist), Alenka Kreč Bricelj (okoljevarstvena aktivistka in ena izmed koordinatork referendumske kampanje za pitno vodo), Suzana Tratnik (sociologinja in pisateljica), Boris Vezjak (filozof in aktivist). Moderira Iztok Šori.

Drugi del večera je minil v bolj sproščenem duhu. Po krajši pavzi in pogostitvi smo se preselili v dvorano Gala hale, kjer smo nadaljevali s kulturnim programom. Ogledali smo si dokumentarni film Tonija Poljanca ‘Kdo smo MI?’. Sledil je polurni nastop Samo Borisa in Doše, pozno v večer pa je sledilo presenečenje: nastop kraljic draga Mentalike, Vere Vulve in Patricie Vulve, ki so za to priložnost sestavile poseben program. Vmes in do zaključka večera je za glasbo poskrbel Selektor Dinarid.

 

Kdo-smo-mi-3 (002)

Dokumentarni film ‘KDO SMO MI?‘ (🎥)
Produkcija: Toni Poljanec, 2021
Dolžina: 18’47”

 

Dokumentarni film Tonija Poljanca ob praznovanju 30. obletnice Mirovnega inštituta, v katerem predstavlja videoportrete posameznikov_ic, ki so oblikovali oz. še oblikujejo zgodbo inštituta.

Javni dogodek ‘Kdo smo MI?’ je eden v seriji dogodkov s katerimi letos obeležujemo tri dekade delovanja delovanja inštituta. V juniju smo tako organizirali mednarodno konferenco ‘Kakšna vladavina? Misliti sodobne oblike vladavine (zgodovinske in konceptualne perspektive)‘  in v septembru mednarodno konferenco ‘After the summer of migration: right-wing populism, media and affect‘. Za konec pa še fotogalerija utrinkov iz praznovanja.