Novice

Predstavitev ČKZ ” Rasizem: Razrezani svet” v Kopru

Predstavitev ČKZ ” Rasizem: Razrezani svet” v Kopru

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo vabi na predstavitev tematske številke Rasizem: Razrezani svet in pogovor,ki bo v petek, 5. februarja ob 18. uri v prostorih Ustvarjalne platforme Inde v Kopru.

Na razpravi sodelujejo: Mitja Velikonja (predavatelj na FDV), Nikolai Jeffs (predavatelj na FHŠ), Veronika Bajt (Mirovni inštitut)  in Iztok Šori (Mirovni inštitut). Omizje bo povezovala Nina Kozinc, odgovorna urednica ČKZ.

Vljudno vabljeni na razpravo o izjemno aktualno tematiki!

***

Tematska številka ČKZ: Rasizem: razrezani svet, št. 260, Založba Beletrina

Tematska številka ČKZ: Rasizem: razrezani svet, št. 260, Založba Beletrina

Razlogom za številko ČKZ o rasizmu vsakodnevno pritrjujejo politične in družbene razmere pri nas in v Evropi ter njeni soseščini. Nestrpnost, ksenofobija in rasizem političnih strank in skupin do beguncev so se iz obskurnosti prestavili v središče političnega odločanja, žanr medijske paranoje je v popolnem razcvetu, sovražni govor normaliziran, zapirajo se državne meje in postavlja rezilne ograje ter sprejemajo se vse ostrejše zakonodaje s področja mednarodne zaščite beguncev. Skrajno rasistične politične stranke so že nekaj časa del evropskega parlamenta in drugih institucij odločanja. Desničarske in skrajno desničarske stranke se krepijo že zadnjih deset let, volilni rezultati se jim vidno izboljšujejo. Članstvo in vidnost v javnosti so okrepile paramilitaristične, skrajno desničarske skupine na vseh koncih Evrope, ki na zaprtih taborih malikujejo fašizem in nacizem, v javnem življenju pa žanjejo odobravanje s sklicevanjem na patriotizem, t. i. »dobri nacionalizem«. Njihove tarče so migranti, muslimani, Romi, pozivajo k linču LGBT-ljudi, slavijo vojno in holokavst. Vse bolj urgentno postaja vprašanje, kakšne odgovore na sodobno dogajanje ponuja t. i. levica.

Avtorice in avtorji (po vrstnem redu objavljenih člankov): Mojca Pajnik, Giovanna Campani, Vlasta Jalušič, Gal Kirn, Egon Pelikan, Irena Šumi, Ana Frank, Iztok Šori, Roman Kuhar, Nina Meh, Adin Crnkić, Veronika Bajt, Boris Vezjak, Zarja Protner, Gabriella Lazaridis, Vasiliki Tsagkroni, Edma Ajanović, Stefanie Mayer, Birgit Sauer, Erik Valenčič, Irina Vincić, Maša Pavlič, Nena Močnik, Ildiko Barna, Živa Humer in Mojca Frelih