Novice

Predstavitev Črne knjige nezakonitih vračanj

Predstavitev Črne knjige nezakonitih vračanj

V ponedeljek, 11. 10. 2021, ob 20.00, bo v Atriju ZRC SAZU predstavitev publikacije Črna knjiga nezakonitih vračanj (The Black Book of Pushbacks) ter strateška prizadevanja za sodne postopke in zagovorništvo na Balkanu. Pred diskusijo, ob 19.30, bo premierno prikazan kratki dokumentarni film Nezakoniti izogni na Balkanski poti, ki je delo Samerja Arkawija. 

Črna knjiga nezakonitih vračanj je publikacija o nezakonitih vračanjih (pushbacks) na zunanjih mejah EU, ki so jo pripravili člani Mreže za spremljanje nasilja na meji (Border Violence Monitoring Network – BVMN), vključno z Infokolpo, slovensko članico mreže.

Na predstavitvi bodo sodelovale:

  • Iza Thaler (Infokolpa, Slovenija)
  • Milena Zajović (Are You Syrious/BVMN EU Advocacy coordinator, Hrvaška)
  • Alexandra Bogos (BVMN, Romunija)
  • Cornelia Ernst (poslanka EP, GUE/NGL, Nemčija)
  • Malin Björk (poslanka EP, GUE/NGL, Švedska)

Pogovor bo moderiral Miha Turk (Infokolpa).

Črna knjiga nezakonitih vračanj obsega 1500 strani v dveh zvezkih in dokumentira državno nasilje, ki ga je izkusilo več kot 12.000 ljudi na zunanjih mejah EU. Črna knjiga nezakonitih vračanj je urejena zbirka več sto pričevanj migrantov in prosilcev za azil, ki so jim bile kršene človekove pravice. V njej so predstavljeni številni dokazi o kršitvah, ki tudi pokažejo, kako so ta brutalna in nezakonita dejanja postala sistemska praksa državnih organov. Prav tako ponovno poziva k odgovornosti države članice in evropske institucije, ki te zločine omogočajo.

Knjiga vsebuje:

  • 892 skupinskih pričevanj, ki podrobno opisujejo izkušnje 12.654 ljudi; 128 teh pričevanj se nanaša na nezakonita dejanja slovenske policije in vključujejo primere kršenja temeljnih pravic 1266 ljudi;
  • nasilje, ki so ga mnogi doživeli v Italiji, Grčiji, na Hrvaškem, v Sloveniji in na Madžarskem, na tako imenovani Balkanski poti, vključno z zemljevidi, podatki, fotografijami in drugimi ključnimi informacijami;
  • vrste nasilja, ki ga izvajajo mejni uslužbenci, policijske sile držav članic, vojaki – tudi s kruto uporabo službenih psov;
  • dokumentirane primere, pri katerih lahko ravnanje državnih organov jasno opišemo kot sadistično, ponižujoče in sramotilno.

Črno knjigo nezakonitih vračanj si lahko v celoti preberete tako, da prenesete I. in II. zvezek tukaj:

Glede nezakonitih praks se je v Sloveniji opredilo tudi Upravno in Vrhovno sodišče. V pravnomočni sodbi v primeru tožnika A.M. je spoznalo kršitev temeljnih pravic v obliki onemogočanja pravice do azila in neupoštevanja pravic do zaščite pred mučenjem in kolektivnim izgonom in pri tem izpostavilo splošno stanje ogroženosti oseb po izgonu iz Slovenije na Hrvaško zaradi nevarnosti mučenja. Navkljub pravnomočni sodbi in številnim dokazom o nehumanem ravnanju hrvaške policije, Slovenija dnevno izvaja množične izgone na Hrvaško.

Na predstavitvi bo sodelovala tudi švedska evropska poslanka Malin Björk, ki je Črno knjigo nezakonitih vračanj predala slovenskemu notranjemu ministru Alešu Hojsu. (povezava)

NEZAKONITI IZOGNI NA BALKANSKI POTI (dok. film, Samer Arkawi, 15 min)

Kratki dokumentarni film razkriva razvoj prakse nezakonitih izgonov iz Slovenije na Hrvaško, ki so se začeli množično izvajati spomladi leta 2018, in opozarja na odgovornost Slovenije glede nasilnih in krutih praks državnih organov na Balkanski poti. Film je posnel Samer Arkawi, študent magistrskega programa politologije na FDV, ki je avtor dokumentarca Brez doma (https://www.youtube.com/watch?v=jlx25Ezaj3I&t=1379s).

Vabilu na dogodek prilagamo poročilo o razmerah glede državnega nasilja na meji, ki ga so pripravili člani civilne iniciative Infokolpa in zadeva obdobje od 2019-2021.

FB povezava na dogodek.