Novice

Produkcija vednosti v študijah migracij

Produkcija vednosti v študijah migracij

esa logoPrejšnji teden je v organizaciji Evropske sociološke zveze in Tehniške univerze v Berlinu potekala mednarodna konferenca »Towards Reflexivity in Migration Studies: Knowledge Production in Times of Contested Politics and Post-Colonial Dynamics«, na kateri je sodelovala tudi Mojca Pajnik s prispevkom “Konceptualizacija populizma za raziskovanje migracij: h komunikativnemu etno-nacionalističnemu populizmu«.

Avtorica obravnava populizem na presečišču ideologije in diskurza in z upoštevanjem  sprememb v političnem in medijskem polju tematizira koncept »komunikativnega populizma«. Konceptualizacija predlaga večplastno analizo »postdemokratičnega stanja« na presečišču obravnave sprememb v političnih strukturah in upravljanju medijev, analize rutin in vrednot političnega in medijskega polja ter afektivnih diskurzivnih praks, ki jih reproducirata. Ob konceptualni obravnavi populizma se prispevek ukvarja tudi z empirično refleksijo razprav o migracijah v Sloveniji (od 2105 do danes), s poudarkom na analizah avtoritarnega vladovanja in komercializacije medijskega sistema. Ugotavljamo značilnosti etno-nacionalističnih manifestacij populizma v razpravah o migracijah in predlagamo tesnejše interdisciplinarno povezovanje migracij z raziskavami o populizmu.

esa konferenca

Konferenca »Towards Reflexivity in Migration Studies: Knowledge Production in Times of Contested Politics and Post-Colonial Dynamics« je potekala v organizaciji Evropske sociološke zveze in Tehniške univerze v Berlinu, v sodelovanju z IMISCOE, Evropsko mrežo odličnosti za migracije, integracijo in socialno kohezijo v okviru odbora “Reflexivities in Migration Studies”, 21.-22. januarja 2021, prek spleta.