Novi psi čuvaji

Novi psi čuvaji

Zavod Maska in Mirovni inštitut sta v novi zbirki Mediakcije s pomočjo Francoskega inštituta Charles Nodier in Zavoda za odprto družbo izdala knjigo francoskega novinarja Sergea Halimija Novi psi čuvaji.
Serge Halimi je eden od urednikov francoskega mesečnika Le Monde Diplomatique. Knjiga Les nouveaux chiens de garde je konec 1997 izšla pri založbi Liber-Raisons d’agir, ki objavlja kratke družbene in zlasti medijske analize. Boris Čibej je v prikazu knjige napisal, da Halimi “v tej ubijalski kritiki sodobnega novinarstva pedantno secira diskurz francoske televizije, radia in časopisja”, vendar “njegova analiza pokaže obče trende v ‘zahodnem’, ‘kapitalističnem’, ‘tržnoekonomskem’ novinarstvu”. Knjiga je “zgled analize tega, kako lasništvo oziroma kapital vpliva na poročanje medijev. Halimi “ponazori tesne povezave med politiko in vodilnimi novinarji in tudi skoraj incestuozna razmerja med samimi vodilnimi francoskimi novinarji”.
Spremno besedo za slovenski prevod knjige Sergea Halimija je napisal Rastko Močnik, ki pravi, da Halimi “opisuje procese, kakršni ta čas potekajo tudi pri nas” in da “z zatonom novinarstva zgineva tudi javnost”.

Izšlo v sozaložbi z Masko

KNJIGO LAHKO NAROČITE PRI ZAVODU MASKA, Metelkova 6, Ljubljana.