porocilo_slo-370x278

Poročilo / Poročila o medijih, ki širijo dezinformacije, propagando in sovražni govor v državah Zahodnega Balkana in Turčiji

Mirovni inštitut je koordinator raziskovalnega stebra v regionalnem projektu  ODPOR – Civilna družba na Zahodnem Balkanu in v Turčiji za svobodne medije brez dezinformacij in sovražnega govora. Septembra 2020 je zaključena prva raziskava v okviru projekta, ki je identificirala konkretne tipe in primere medijev in komunikacijskih praks, ki širijo sovraštvo, propagando in dezinformacije v sedmih državah: v Albaniji, Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Črni gori, Severni Makedoniji, Srbiji in Turčiji.

Cilj raziskave je omogočiti pristojnim državnim inštitucijam, nevladnim organizacijam, medijski skupnosti in državljanom_kam v ciljnih državah boljši vpogled v značilne politično-ekonomske osnove in druge značilnosti medijev in komunikacijskih praks, ki sistematično širijo sovražni govor, dezinformacije in propagando. Namen je tudi zagotoviti verodostojno analizo, ki bo podlaga za nadaljnje dejavnosti nevladnih organizacij, povezanih v regionalno mrežo SEENPM, za akcije, ki krepijo zmožnosti družbe za odzivanje na takšne pojave.

Konec septembra smo v elektronski obliki izdali sedem nacionalnih raziskovalnih poročil v obeh jezikovnih različicah – v angleškem in v nacionalnih jezikih. Elektronske publikacije so dostopne na spletni strani regionalne mreže SEENPM, ki je hkrati koordinator regionalnega projekta.

Povezave na poročila.