Naslovnica in logo

Priročnik / Značilnosti v propagando usmerjenih medijskih sistemov

Mediji in novinarji, posebej pa novinarstvo v javnem interesu vse bolj postajajo izolirani koščki javnega upora proti vsem poskusom normalizacije totalitarizma. Poslovni modeli, ki temeljijo na trgovini s pozornostjo, so v zadnjem desetletju razgalili banalno dejstvo, da se sovraštvo (v vseh svojih oblikah) izjemno dobro prodaja. Na klikih temelječi medijski ekosistem ustvarja dobiček z uničevanjem demokracije. Prav zaradi tega je odgovornost novinarjev in novinark – kot tudi vseh, ki nastopajo v javnem prostoru – odločen boj zoper takšne prakse.

Napadi na javne medije, poskusi njihove brutalne demontaže, ukinitve ali privatizacije postajajo prizorišče novih bojev za demokratizacijo javne sfere. Ne samo da se moramo naučiti prepoznavati prakse dehumanizacije nasprotnikov v javnem življenju, tem praksam se moramo dan za dnem upirati. Ko mediji postanejo del propagandnega stroja ene stranke in ko se sistematično briše ločnica med novinarstvom in propagando v interesu politične in/ali ekonomske elite, je jasno, da potrebujemo radikalne medijske reforme v javnem interesu.

Odgovor na vprašanje, ali je politika radikalizirala medije, ali pa so mediji radikalizirali politiko, je treba poiskati v osrčju politično-ekonomskega sistema, v katerem mediji delujejo. In ta sistem ni naklonjen demokraciji.

V propagando usmerjeni medijski sistemi so paradoksalno vse bolj odvisni od javnega denarja. Netransparentno pretakanje javnih sredstev v medije v sumljivih oglaševalskih poslih je velikokrat pogonsko gorivo za podpihovanje sovraštva, sovražnik pa lahko postane kdorkoli in kadarkoli. Reči, da določenih stvari nismo vedeli, da se ne da ničesar storiti, je prvi znak, da totalitarizem zmaguje.

Podroben prikaz, kako delujejo v propagando usmerjeni medijski sistemi in zakaj se jim je potrebno zoperstavljati, predstavljamo v analizi, ki sledi. Namen analize je krepitev zavedanja, da normalizacija propagadnega medijskega in komunikacijskega sistema vodi v normalizacijo totalitarizma.